На одній географічній паралелі

22.12.2011

Коньяк завдячує своїй популярності королю Людовику XIV, який жив у XVII столітті. З того часу сплило багато води, і коньяк почали виготовляти не тільки у Франції, а й в Україні. Однак з’єднувальною ниткою між українськими та французькими коньяками залишилась 46–та географічна паралель. Вона назавжди поріднила і принесла славу двом містам — французькому Коньяк iз провінції Шаранта і українському — Нова Каховка з Херсонщини. А для коньяків географічний зв’язок — це як гени для людини.

Стародавні традиції, технологія виробництва, гаряче сонце і найкращі сорти лози — саме ці характерні особливості поєднали дві відомі виноробні зони — таврійську та французьку. Французькі майстри, навідуючись на Херсонщину, завжди визнавали разючу подібність цих коньяків. Але при цьому незмінно підкреслювали характерну автентичність смаку і аромату коньяків iз таврійських земель.

Відповідно до Закону «Про виноград та виноградне вино», марочні й колекційні коньяки повинні стовідсотково складатися з власної сировини. Лише п’ять виробників iз 15 в Україні відповідають цим вимогам. Продукція Таврії — безумовний лідер виробництва істинно марочних коньяків за класичною технологією повного циклу виробництва. Згідно з роздрібним аудитом, який проводить компанія MEMRB, таврійська продукція багато років становить не менше третини всього преміального сегмента ринку коньяків в Україні.

Тисячі років територія біля Нової Каховки була древнім руслом Дніпра і довгий час вважалася безплідною пустелею. Тільки наприкінці XIX століття на цих землях почали вирощувати виноград. Французько–швейцарських колоністів — Луї Гехлера, Юлія Майера і Жан Жатона, що побували на полюванні в місцях, де нині розташовані міста Основа і Нова Каховка, вразили безмежні піщані землі. Адже саме піщані грунти ідеально підходять для виноградників! У 1889 році колоністи придбали на каховській землі понад тисячу гектарів пісків і заклали село Основу, де невдовзі висадили перші виноградники. Наскільки родючими виявилися піски, які місцеві жителі називали «пустелею Сахара», детально розповідає сайт tavria. ua. Додамо, що сьогодні в Новій Каховці виробляють виноматеріали найвищої якості, які відповідають світовим стандартам виготовлення коньяків.

Попередньо спирти витримують не менше семи–дев’яти років у дубових дiжках. Однак не кожний спирт може стати марочним коньяком. Іноді витримані спирти, які не відповідають високим вимогам, змішують iз молодими для одержання менш шляхетних коньяків. Для марочних коньяків у приготуванні купажу використовують тільки ті спирти, які пройшли жорсткий відбір дегустаторів. Причому вік коньяку, зазначений на пляшці, — це вік наймолодшого коньячного спирту, що входить до його складу.

...Коньячний туризм давно розвинений у Франції. Тури в знамениту провінцію Коньяк з екскурсіями і дегустаціями популярні в цій країні вже майже сто років. Нашим туристам не варто їхати так далеко. Адже Нова Каховка, нагадаємо, розташована на тій же 46–й паралелі, що й відоме всьому світу місто Коньяк. Для співвітчизників та для європейських туристів, які приїдуть до нас на Євро–2012, є чудова нагода відвідати таврійські землі.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>