АФІША

22.12.2011

До 25 січня в Mironova Gallery можна буде переглянути роботи одного з найвідоміших та найбільш епатажних художників пострадянського простору Олега Кулика. «Новий рай» — його перша персональна виставка в Україні. Головні герої проекту — Адам та Єва, ледь вловимі тіні яких замаскувалися серед представників флори і фауни. Ці роботи багаторазовий учасник найвідоміших бієнале світу Олег Кулик створював у залах Зоологічного музею. «Основна проблема сьогодні — конфлікт між культурою та природою, — коментує ідею «Нового раю» автор. — Людина завоювала природу, вона залишилася лише в зоологічному музеї — у вигляді трофеїв. Це наслідки цивілізації. А я не хочу зустрічатися з природою тільки в зоологічному музеї. Моє завдання — відкрити в людині тваринне начало».

* * *

У галереї «АтрибутЪ» свої роботи представляє народна артистка України і Росії Лариса Кадочнікова. (Виставка «Світ моїх марень і мрій» триватиме до 15 січня). Як розповіла пані Лариса, більша частина полотен виставляється вперше. І, з усього, востаннє — після виставки авторка планує перевезти їх до Москви. Насамперед це стосується інтимно–поетичного циклу картин акторки–художниці, який раніше бачили лише її найближчі друзі.

* * *

Київський Музей книги і друкарства запрошує на виставку «Юрій Храпай. Рукописна книга. Каліграфія. Графіка». В експозиції — рукописна копія «Руської Правди» та понад сто інших робіт автора (автентичні копії окремих листів давніх богослужебних та світських манускриптів). Про унікальність цієї виставки, яка також працюватиме до 15 січня, говорить один лише той факт, що більшість предметів давньоукраїнського рукописного мистецтва зберігається у книгосховищах за кордоном.

* * *

Учора в OntoArteGaleria презентували міжнародний проект «Пейзаж ХХІ століття». В експозиції, що буде відкрита для всіх охочих протягом січня, — твори італійського художника Антоніо Менегетті, які він написав під враженням українських пейзажів, наших Анатолія Криволапа (найдорожчий український художник спеціально для цього проекту створив великоформатну картину) та Олега Тістола (твори з серії «Пальми» та «Гори»). Згодом «Пейзаж ХХІ столітя» буде представлено у Великобританії та Сполучених Штатах Америки. В рамках проекту оголошено конкурс для молодих художників–пейзажистів «Новий український пейзаж».