Заодно й пройдетеся

15.12.2011

Щоб не труїти пацюків у будинках і не ремонтувати внутрішні контейнери для збору сміття, харків’ян змусять виносити побутові відходи одразу на вулицю. Цю новину озвучив городянам директор Департаменту житлового господарства міськвиконкому Роман Нехорошков. «Багато сміттєпроводів знаходяться у технічно зношеному і несправному стані, — пояснив причину такого рішення управлінець. — Ми почали їх заварювати, щоб покращити санітарний стан усередині житлових будинків. У такий спосіб прагнемо позбутися гризунів, комах, а також сміття, що розноситься у під’їздах».

Наразі слюсарі позбавляють харків’ян комунальних зручностей iз нечуваною швидкістю. Не встигли чиновники популярно роз’яснити причини такого рішення, а вже звітують про закриття 30 відсотків внутрішніх контейнерів. Кажуть, що остаточно вирішать проблему до кінця року з невеликим заходом на січень. Цікаво, що міська санстанція дала «добро» на реалізацію чиновницького задуму, хоча, згідно з діючими санітарними нормами, наявність сміттєпроводів є обов’язковою умовою експлуатації багатоповерхівок. Зговірливість СЕС Роман Нехорошков пояснив об’єктивною реальністю. Мовляв, ситуація склалася так, що комунальні служби не мають реальної можливості забезпечити утримання сміттєпроводів згідно з прописаними нормами.

Перші контейнери у харківських багатоповерхівках з’явилися 40 років тому. Відтоді їх ніхто жодного разу не ремонтував. Тому, щоб не витрачатися на цю роботу й далі, чиновники прийняли не надто популярне рішення. У свою чергу харків’яни тепер iз тривогою поглядають у бік ліфтів, адже з їхнім ремонтом у місті теж є серйозні проблеми.