Послав на пуй за Хутіна

14.12.2011
Послав на пуй за Хутіна

Фото зі «скандального» випуску журналу «Коммєрсант–Власть».

«Порушення журна–лістської етики, що межує з дрібним хуліганством», — обурився російський олігарх Алішер Усманов, відкривши черговий номер журналу «Коммєрсант–Власть». І... звільнив з посад його головного редактора Максима Ковальського та гендиректора ЗАТ «Коммєрсант–холдінг» Андрія Галієва. Усманову можна, він — власник. Донедавна багато що можна було й «Коммєрсанту», який залишається чи не єдиним вільним друкованим виданням у Росії, принаймні з тих, що виходять помітним накладом. І власник–олігарх раніше в редакційну політику видань свого холдингу не втручався. Проте тепер, коли в країні вперше за останні бозна–скільки років почалися бодай трохи масові протести проти засилля путінської влади, свою політику невтручання вирішив змінити.

Що саме викликало в нього таке обурення, Усманов не уточнив — відбувся фразою «деякі матеріали в останніх номерах журналу». Але працівники редакції «Власті» підозрюють, що йдеться передусім про статтю під дотепним заголовком у «комерсантівському» стилі «Яблочный пуй» (обігрування англійського «еппл пай» — яблучний пиріг). Цей матеріал про голосування під час парламентських виборів громадян Росії в Лондоні було проілюстровано кількома фотографіями. На одній із них зображено бюлетень, у якому стоїть «хрестик» навпроти партії «Яблоко», а поздовж — великий напис «Путин, пошел на х...» (звісно, без трьох крапок). На іншій — трафаретний відбиток на асфальті портрета нинішнього прем’єра й майбутнього президента Росії, підписаного «Хутін — пуй».

Генеральний директор видавничого дому «Коммєрсант» Дем’ян Кудрявцев визнав, що «при випуску 49–го номера журналу «Власть» було порушено внутрішні процедури й правила ВД «Коммєрсант» (такий самий напис із вибаченнями перед читачами й партнерами тепер стоїть і в кінці галереї вищезгаданих фотографій на сайті kommersant.ru). Сам Кудрявцев повідомив, що написав заяву про відставку.

Водночас екс–редактор «Власті» про зміст останнього номера журналу, повністю присвяченого виборам до Держдуми Росії (головний матеріал вийшов під заголовком «Победа единовбросов»), не шкодує. «Я не беруся обговорювати, заслужено, незаслужено мене відправили у відставку, — це позиція керівництва. Але в мене є впевненість, що я робив усе правильно», — наголосив Ковальський.

 

ЦИТАТА

Максим Ковальський,
екс–редактор журналу «Коммєрсант–Власть»:

— Я вважаю так: перед нами був документ — фотографія бюлетеня, — який показував, що на ви–борах було допущено порушення. У цьому бюлетені навпроти партії «Яблоко» стояв хрестик, а навпроти інших партій — нічого. За російським законодавством, цей бюлетень мали визнати дійсним незалежно від того, були там якісь написи чи ні. Ми цю фотографію надали. Те, що на ній щось написано про Путіна... Там могло бути написано про Міккі–Мауса. Важливо не те, що написано, а те, що бюлетень визнали недійсним.

Та й навіть якби ми просто дали фотографію бюлетеня з таким написом — нічого в цьому «такого» немає. От ми знайшли газету «Фігаро», там фото: чоловік із Гваделупи несе фотографію F... Sarco (нецензурний вислів щодо президента Франції Ніколя Саркозі. — Ред.). І такі фотографії є в агенціях по всьому світу — можна поставити будь–яке прізвище. То в чому проблема?

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>