«Третя» сила

13.12.2011

Перші вибори на альтернативній основі в невизнаному Придністров’ї дали сенсаційний результат: і дійсний президент невизнаної республіки Ігор Смирнов, і «кандидат Кремля» Анатолій Камінський поступилися 43–річному Євгену Шевчуку, який зробив ставку на особисті зустрічі з виборцями.

«Попередні дані нашого штабу, отримані після обробки 99% протоколів дільничних комісій: Шевчук — 95 062, Каменський і Смирнов — близько 65 000 кожен», — повідомив Євген Шевчук на сторінці у «Фейсбуці».

Така поразка не влаштувала 70–річного Ігоря Смирнова, який незмінно керує Придністров’ям 20 років і балотується на п’ятий термін. Він досі позиціонує себе як гарант незалежності ПМР від Молдови і вимагає у ЦВК визнати вибори недійсними.

У неділю ввечері секретар Центрвиборчкому і спостерігачі повідомляли, що вибори відбуваються без особливих порушень. Але вчора вранці член ЦВК Володимир Чухненко не назвав ні остаточні дані щодо явки виборців, ні результати попереднього підрахунку голосів. «Зараз розглядається скарга кандидата в президенти Ігоря Смирнова про визнання результатів недійсними. Розглянути скаргу доручено комісії, а рішення щодо цього питання буде оголошене 14 грудня о 14:00 на засіданні ЦВК ПМР», — заявив Чухненко.

Формальною підставою для скасуваня голосування може стати агітація в день голосування, але реально є втрата популярності Смирнова серед мешканців Придністров’я. Чи зможе він втримати владу, скасувавши голосування — велике питання, адже за останніх півроку російські телеканали провели проти Смирнова нищівну інформаційну кампанію. У Москві порушено кримінальну справу проти його сина Олега і невістки Марини за махінації з російськими грішми — матеріальною допомогою для придністровців. А на вулицях Тирасполя переказують, що Смирнов–молодший причетний до торгівлі зброєю, у чому його звинувачували російські журналісти.

У день голосування Володимир Путін iз білбордів агітував за голову Верховної ради ПМР Анатолія Камінського, який зараз має таку ж підтримку населення, як і Смирнов. Окрім того, на Камінського зробили ставку власники найвпливовішої в регіоні бізнес–групи «Шериф», яким у разі поразки їхнього кандидата доведеться поступатися частиною впливу. Реальна політична боротьба між трьома впливовими політиками свідчить, що проросійське Придністров’я вийшло з–під повного політичного контролю Москви. Хоч усі кандидати настроєні на економічну співпрацю з Росією, Кремлю не вдалося нав’язати найбільш керованого політика. Попереду — необхідність наново домовлятися з місцевими політичними елітами і складний вибір між Смирновим, фігуру якого в Москві вважали відіграною картою, і неперадбачуваним у діях молодим Шевчуком, який тепер має з чим торгуватися і обіцяв виборцям реформи.

Михайлина СКОРИК
  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>