Там у Вишневому, на дільниці

13.12.2011
Там у Вишневому, на дільниці

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Святий Миколай «подарує» мешканцям Вишневого (місто під Києвом) нового мера. Щоправда, навряд чи їм від того додасться святкового настрою. Адже міського голову обирали з купою порушень... У Вишневому знову використано більшість технологій, які звично застосовують держателі адмінресурсу в Україні, включно із вкиданням бюлетенів пачками та зняттям неугодних кандидатів із реєстрації.

Учора обласна організація Партії регіонів поширила радісне повідомлення: за попередніми підрахунками, «переконливу перемогу на виборах», що відбулися в неділю, отримав Ілля Діков, депутат міськради Вишневого, екс–заступник начальника Києво–Святошинського райвідділу міліції. «За нього проголосувало майже 65% виборців, які взяли участь у голосуванні», — відрапортували «регіонали», додавши, що найближчий переслідувач — представник ВО «Свобода» Вадим Курбатов — набрав уп’ятеро менше голосів.

Натомість партія Олега Тягнибока заявила про масові фальсифікації. «За останніми даними, Діков отримав понад 6 тисяч голосів. У нас більше двох тисяч. Але я запевняю, що на виборах не було такої явки!» — обурився в коментарі «УМ» голова обласної організації «Свободи» Святослав Ханенко. За його словами, на виборах зафіксовано низку порушень: масове вкидання бюлетенів, «мертві душі», видалення із дільниць спостерігачів опозиційних кандидатів і преси тощо.

«Свободівець» Курбатов де–факто виявився єдиним опозиційним кандидатом, який протистояв ставленикові влади. Напередодні голосування виборча комісія відмовила у реєстрації висуванцям низки інших опозиційних сил. Через це багато хто зацікавився, чому влада залишила у бюлетені саме представника «Свободи». Втім і Курбатову в день виборів було непереливки. Зокрема, його намагалася затримати міліція «за порушення правопорядку». «Порушенням» вважали... фіксування на відеокамеру вкидання близько сотні бюлетенів», — зазначили у ВО «Свобода».

Деякі відеозйомки все–таки потрапили в інтернет. Найпоказовіший із роликів — коли в урні лежить акуратно складений навпiл стос бюлетенів: усе вказує на те, що він був заготований заздалегідь. Пізніше один із чоловіків намагався «розбовтати» цей стос разом з урною, та йому завадили. «Йде репетиція виборів до Верховної Ради. Посилюються диктаторські тенденції», — констатує Ханенко.

«Свобода» звернулася до Центральної виборчої комісії з проханням вивчити всі порушення, допущені в ході виборчого процесу, й визнати вибори 11 грудня у Вишневому недійсними. Націоналісти також вимагають від Президента Януковича забезпечити об’єктивне розслідування подій у Вишневому та відправити у відставку «губернатора» Київського області Анатолія Присяжнюка, який сприяв Дікову і в ході агітації, і в день голосування.