Інтеграцію не «заморозиш»

09.12.2011

Погані новини з Марселя: Європейська народна партія, яка є провідною політичною силою в Європарламенті, пригрозила Україні, що наша держава може забути про інтеграцію в ЄС у випадку продовження політичних репресій. «Європейські народники» також закликали українську владу провести незалежні вибори в 2012 році. Про це йдеться в резолюції ЄНП, яку було ухвалено на конгресі партії в Марселі.

«Ніяка угода не може бути підписана, ратифікована та імплементована, поки не буде чітких зобов’язань і чітких заходів, які змінять ситуацію», — сказав у своєму виступі президент «європейських народників», відомий прихильник Юлії Тимошенко Вілфред Мартенс. Він закликав забезпечити справедливий суд над екс–Прем’єркою, надати їй належну медичну підтримку, ухвалити закон про декриміналізацію, допустити ув’язнених опозиціонерів до виборів–2012.

На позицію європейських політиків не вплинув виступ Євгенії Карр — доньки Юлії Тимошенко. Женя «від імені моєї мами» закликала делегатів підтримати європейську перспективу України, бо саме це є політичною метою Тимошенко та української опозиції.

Схожу думку відстоював і голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко, який брав участь у конгресі в Марселі (і «НУ», і «Батьківщина» мають статус спостерігачів у ЄНП). «Я переконаний, що в середовищі європейських політиків не має бути ані втоми від України, ані формальних виправдовувань для «замороження» інтеграційних процесів. Упевнений, що для стратегічної перспективи об’єднаної Європи участь України є наріжним каменем», — зауважив Наливайченко. Він висловив сподівання, що європейські країни підтримають прагнення України.