Суд іде — Юля лежить

09.12.2011

Позавчора Шевченківський райсуд столиці ухвалив рішення провести виїзне засідання у справі екс–Прем’єра Юлії Тимошенко в Лук’янівському СІЗО. Звісно, в ізоляторі є кімнати відпочинку, де можуть проходити судові засідання. Але, за словами екс–голови Печерського суду Миколи Замковенка, Феміда у таких кімнатах розглядає лише справи щодо дострокового звільнення або застосування амністії. У даному випадку Феміда розглядає подання СБУ щодо обрання для Леді Ю запобіжного заходу у вигляді арешту у справі щодо «ЄЕСУ». До того ж не в кімнаті відпочинку, а просто в камері, де підсудна лежить у ліжку. Тому колишній нардеп від БЮТ пан Замковенко вважає цей суд правовим безміром.

Силовики ж, навпаки, вважають, що заарештувати вже арештовану за іншою справою Тимошенко закон дозволяє. А судити її в камері... не заборонено КПК. Захист лідерки БЮТ бачить причину таких поспішних дій в іншому: мовляв, влада не впевнена в тому, що Апеляційний суд наступного тижня підтвердить рішення Печерського суду, яким Тимошенко засуджено до семи років «колючки». Страх, що Юля виграє апеляцію і опиниться на волі, нібито й змушує силовиків повторно арештувати її за іншою справою.

Позавчора суддя Андрій Трубніков зі своїм помічником, сторони обвинувачення та захисту таки потрапили в камеру до Тимошенко, після чого суддя переніс засідання на ранок четверга, бо робочий день уже завершився, а в СІЗО ж свій графік. Учора ж о дев’ятій ранку судилище продовжилося, на формально відкритий процес через режимність об’єкта не потрапили ні депутати, ні преса. Перед цим підозрюваній вкололи знеболювальне, кажуть адвокати. До камери внесли стіл, а суддя прийшов у мантії. Хвора Тимошенко навіть якби хотіла, не могла б встати перед цим судом.

У сусідній камері розташувалися помічники судді, встановили комп’ютер, тож усі клопотання захисту швидко розглядали і традиційно відхиляли. Під час такого процесу стан здоров’я Тимошенко різко погіршився, каже її захисник, нардеп Сергій Власенко і називає усе «не судом, а катуванням, якого ніколи в житті не бачив». На момент, коли цей номер «УМ» готувався до друку, суддя вирішував, чи перенести засідання на той час, коли стан здоров’я лежачої підозрюваної покращиться.

Тож не дивно, що Європейська народна партія вже назвала рішення про проведення виїзного засідання у СІЗО «варварським». Неприпустимим вважає такий суд у камері Уповноважений ВР iз прав людини Ніна Карпачова, адже такий процес є закритим, тож Україна «знову порушує норми європейської конвенції».

«Втаємничених судових засідань у приміщеннях СІЗО не проводили навіть за часів сталінізму, — додає відомий правозахисних Євген Захаров. — Увагу не звертають абсолютно ні на що: ні на закон, ні на її фізичний стан, ні на здоровий глузд. У процесуальному законодавстві немає навіть натяку на те, що судове засідання можуть проводити в камері слідчого ізолятора. Це порушення».