«Януковича у відставку!»

06.12.2011
«Януковича у відставку!»

Тисячі людей на Михайлівській площі вимагали відставки Януковича та дострокових виборів. (Фото надане прес–службою «Фронту змін».)

Близько десяти тисяч людей цієї суботи взяли участь у великому мітингу, організованому партією «Фронт змін» на Михайлівській площі столиці. Сам мітинг став кульмінацією великої акції «Україна проти Януковича». «Фронтовикам» вдалося у стислі терміни зібрати понад мільйон підписів проти чинного Президента (зрозуміло, що висловити своє «тепле» ставлення до Януковича встигли далеко не всі охочі). Автографи обурених людей організатори поки що не передаватимуть Банковій, щоб не наражати людей на ризик тиску з боку репресивної машини влади. Адже чимало підписантів залишали з власної ініціативи свої адреси та номери телефонів. І це при тому, що під час акції в деяких регіонах збирачів підписів затримували і навіть били. Тож усі підписи за відставку Президента обов’язково передадуть в останній день перебування Януковича при владі. І цей день може настати значно раніше, ніж він собі уявляє. А поки що на Банкову віднесли резолюцію мітингу — таку собі «чорну мітку» усій нинішній владі.

 

Провокації не пройшли

Мітинг недаремно приурочили до 20–ї річниці референдуму за незалежність України. За словами лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка, акція «Україна проти Януковича» стала неофіційним референдумом за незалежність України вже від нинішнього владного режиму. Михайлівська площа в Києві була щільно заповнена людьми з національними прапорами України, «фірмовими» світло–салатовими прапорами «Фронту змін», плакатами «Україна проти Януковича» та табличками з назвами українських міст.

Влада сприйняла резонансну акцію серйозно. Тому вдалася до традиційного арсеналу: через ДАІ намагалася заблокувати виїзд учасників акції до Києва автобусами. Але люди приїжджали потягами, приватним транспортом — хто як міг. Із неофіційних джерел стало відомо, що зірвати мітинг нібито мали дві тисячі провокаторів скандально відомого «регіонала» Олега Калашнікова. Але відмовитися від цього сценарію владі довелося через присутність у Києві численних європейських гостей, які приїхали на жеребкування фіналу Євро–2012. До того ж за два тижні — 19 грудня — має відбутися історичний саміт з Євросоюзом (де може бути парафовано угоду про асоціацію). Розігнати мітинг за таких обставин було б украй недоречно.

Але провокації все ж таки були. Цю місію було покладено на активісток руху FEMEN, які вже традиційно задля телекамер оголили цицьки біля пам’ятника княгині Ользі. Напередодні мітингу з’явилися чутки про «підтримку акції владою» (у «ФЗ» переконані, що тут не обійшлося без глави адміністрації Президента Сергія Льовочкіна). Масштабну опозиційну акцію влада звично намагалася представити у «своїх» ЗМІ як щось дрібне і несерйозне.

У нову еру — з об’єднаною опозицією

Насправді ж кількість учасників акції «Фронту змін» була безпрецедентна для останніх масових заходів опозиції. Достатньо подивитися на масштабні фото або телекартинку, й стане зрозуміло: дані міліції про п’ять тисяч учасників мітингу занижені щонайменше вдвічі. Навіть на святкуванні Дня Незалежності «зведеній» опозиції вдалося виставити значно менше «багнетів».

«Наш ворог — це жадоба до влади, жадоба до грошей, це страх, це зневіра. І все це сконцентровано у цьому режимі, — впевнено наголосив зі сцени лідер «ФЗ» Арсеній Яценюк. — Нинішня влада перестала називатися владою. Забудьте слово «влада» по відношенню до Януковича, Азарова та Партії регіонів. Влада йде від Бога, а це — режим. Режим, який буде знесений. Режим, який буде відповідати за все, що вони встигли натворити за два роки... Цей президент піде, в Україну прийде нова ера!».

У мітингу взяли участь i представники інших опозиційних сил, зокрема перший заступник лідера БЮТ Олександр Турчинов. Його присутність, вочевидь, уособлювала стратегічну співпрацю двох опозиційних партій. Схоже, що БЮТ та «Фронт змін» добре усвідомлюють, що перемогти на виборах і зруйнувати вибудувану Януковичем систему влади можна лише спільними зусиллями. Це підтвердили й виступи Яценюка і Турчинова: обидва заявили, що опозиція піде на парламентські вибори єдиним фронтом і роз’єднати її у Банкової не вийде.

Добре, що в опозиції розуміють: для міжусобиць зараз не час, тож немає іншого виходу, як ставати пліч–о–пліч. Навіть ті опозиціонери, які жорстко критикували новий закон про вибори, визнають це. На цьому сходяться і «Свобода», і «Наша Україна», це починає визнавати й «УДАР» Віталія Кличка. Як у цій площині не пригадати гострий месидж Яценюка «хто не з нами, той проти нас» (тобто «хто не з нами, той проти нас на мажоритарних округах»). Адже для тих опозиційних сил, яким далеко не гарантоване проходження за пропорційною системою, саме мажоритарні округи набувають особливого значення.

На цьому тлі позиція Анатолія Гриценка з його постійними спробами поділити опозицію на «велику неправильну» і «маленьку істинну» виглядає, на жаль, усе більш маргінальною. Адже будь–яке протистояння всередині опозиційного табору грає на руку владі. Щоб змінити цю владу та скинути режим Януковича, опозиційні лідери повинні відкинути все особисте та співпрацювати. До речі, голова фракції НУНС Микола Мартиненко на з’їзді «Фронту змін» у неділю обраний у керівні органи цієї партії.