Голод поза законом

24.11.2011

Хоча уряд учора оголосив про своє рiшення видiлити «чорнобильцям» додатковi грошi, в Донецьку протест тривав.

Донецький обласний окружний адміністративний суд заборонив акції протесту «чорнобильців» — нібито задля запобігання... терактам. Люди, які майже два тижні стоять під стінами місцевого Пенсійного фонду, обурені й готові до радикальних дій, якщо їм заважатимуть відстоювати власні права.

Донецька Феміда ухвалила рішення про заборону протестів уночі, коли ніхто про це не знав і не міг перешкодити. Єдина людина, яку запросили на суд, — голова Донецької обласної організації «чорнобильців»–інвалідів Микола Гончаров — потрапив до лікарні через проблеми зі здоров’ям, повідомив «УМ» президент громадського об’єднання «Чорнобиль–Єдність» Едуард Слівінський. За інформацією РІА «Новини», Гончаров погрожував вчинити акт самоспалення в разі, якщо правоохоронці спробують розігнати наметове містечко.

Станом на вчора там перебувало близько шістдесяти осіб, сорок iз яких голодують. Дізнавшись про рішення суду, люди почали обдзвонювати родичів та знайомих, щоб прийшли їх підтримати.

Учора до страйкарів почали приєднуватися і небайдужі з інших міст. Як повідомив «УМ» голова луганської обласної організації «Союз Чорнобиль» Іван Волчанський, акцію протесту в Донецьку поїхали підтримати декілька луганських ліквідаторів аварії на ЧАЕС: «Це поки лише їхня ініціатива, допомогти побратимам із шахтарської столиці. Але наша організація підтримує вимоги донеччан. Єдине, чого не можу прийняти, — того, що вони мордують себе голодом. На мою думку, ніякі матеріальні блага не варті того, щоб псувати собі здоров’я чи навіть вкорочувати віку. Хоча й розумію ситуацію: люди в боргах, у відчаї».

За словами очільника луганських «чорнобильцiв», слiд провести засідання ради організації, на якому буде вирішено питання щодо участі у всеукраїнській акції протесту в Києві. Цей виступ заплановано на 29 листопада. «Чорнобильцi» хочуть почути вiд влади «конкретнi слова».

Утiм, можливо, такою конкретикою стане вчорашнє рiшення Кабмiну.