«Брати» беруть владу

22.11.2011
«Брати» беруть владу

У сутичках із поліцією бере участь переважно молодь. (Фото Рейтер.)

28 листопада в Єгипті має розпочатися перший етап виборів до нижньої та верхньої палат парламенту. За планом, триватиме він до середини січня. А доля президентської виборчої кампанії наразі залишається невизначеною. Як припускає «Євроньюз», не виключено, що очільника країни єгиптяни обиратимуть не раніше кінця 2012 — початку 2013 року. А доти виконавча влада належатиме чинній військовій раді.

Військові захопили владу після повалення народом попереднього режиму президента Хосні Мубарака і, схоже, не збираються її віддавати. Багатьох єгиптян це влаштовує: на їхню думку, армія спроможна навести в країні лад і упередити прихід до влади радикальних ісламістів. Але самі ісламісти та їхні прихильники, яких, судячи з соціологічних опитувань, у Єгипті ледве не більшість, зрозуміло, миритися з таким розвитком подій не збираються.

Починаючи з минулої п’ятниці, на вже легендарній площі Тахрір у Каїрі знову триває революція. Демонстрація, яку організувала заборонена за часів Мубарака й дозволена після його повалення партія «Брати–мусульмани», починалася у спокійній обстановці. Але вже у суботу переросла в сутички із силами безпеки. Пікетників проганяли з площі військові та поліція, але вони знову поверталися, незважаючи на сльозогінний газ, кийки й стрілянину гумовими кулями. Зрештою силовики відкрили вогонь на ураження з вогнепальної зброї.

Окрім Каїра, минулими вихідними демонстрації відбулися ще в семи містах Єгипту, зокрема Александрії та Суеці. Станом на вчора в результаті сутичок із поліцією загинуло понад 20 людей. Ще близько 1800, за даними міністерства охорони здоров’я та народонаселення Єгипту, з пораненнями різної тяжкості потрапили до лікарень.

Позавчора ввечері військові та призначений ними уряд провели надзвичайне засідання, по завершенні якого речник Перехідної військової ради Єгипту в телевізійному інтерв’ю звинуватив демонстрантів у насильстві, назвавши їх «ворогами країни». І заявив, що деякі супутникові телеканали підбурюють молодь до акцій протесту.

Водночас військове керівництво країни запевнило, що парламентські вибори, незважаючи на акції протесту, почнуться вчасно.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Марокко 25 листопада відбудуться парламентські вибори. Від учора в країні оголошено «дні тиші», тому напередодні тисячі демонстрантів у найбільших містах Марокко вийшли на демонстрації із закликами бойкотувати вибори та вимогами до влади провести демократичні реформи. «Хай живуть революції у Тунісі, Єгипті, Сирії та Лівії, а тепер ми хочемо революції у Марокко!» — скандував натовп.

Влада впродовж останніх тижнів проводила арешти активістів, які розповсюджували листівки із закликами до бойкоту виборів. Опозиція вважає, що король Марокко Мохаммед VI та суддівська еліта країни намагаються законсервувати свій режим на кілька наступних років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>