Вибори для обраних

22.11.2011
Вибори для обраних

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

В українських реаліях знову зафіксовано спробу поділити політичне поле між кількома особами. Подібне ми бачили в 2009 році, коли Віктор Янукович і Юлія Тимошенко вели переговори про ПРіБЮТ. У заколотників був намір якщо не сформувати широку коаліцію, то хоча б створити монополію на своїх флангах — відповідно, опозиційному та владному. Оглядачі побоювалися, що Україна котиться до двопартійної системи.

Незважаючи на те, що лідерка БЮТ Юлія Тимошенко зараз перебуває у СІЗО, «тимошенківцям» знову вдалося домовитися з «Регіонами». Нині йдеться про перспективу влаштувати трипартійність і законсервувати парламент із більшістю Януковича та нечисленними представниками БЮТ і «Фронту змін» до 2012 року. Адже за закон про вибори народних депутатів увечері минулого четверга проголосували не лише БЮТ і Партія регіонів, а й депутати Яценюка.

 

Вони передумали

Версія закону, що здобув у Раді 366 голосів, — удосконалена версія проекту Олександра Лавриновича, який критикувала опозиція в попередні півроку. Той самий документ отримав зауваження від Венеціанської комісії та ОБСЄ. Він викликав обурення у громадських організацій і міжнародних експертів. Нещодавно з Європи надійшов сигнал: вибори не можуть вважатися чесними, якщо закон несправедливий і писаний під одну політичну силу. Захід закликав український політикум до консенсусу та порозуміння. І опозиція пішла на консенсус: проголосувавши за виборчий проект, демократи добровільно «відмили» цей проект із його одіозними нормами, потаємним способом написання й дивною історією про те, коли Президент відкликав власний документ, передавши ініціативу групі народних депутатів із «регіоналом» Олександром Єфремовим.

Позірна мотивація опозиціонерів — вони начебто хотіли «почистити» закон від прогалин і «слизьких» моментів. За їхніми словами, то й був компроміс: влада поступилася у процедурних позиціях — опозиція відмовилася від політичних вимог. Цікавий «торг». Після такого голосування опозиціонери не матимуть морального права бідкатись на поганий закон, коли вибори таки буде сфальсифіковано.

Згадалася репліка Ольги Айвазовської — лідерки громадської кампанії «Опора». Минулого тижня, коментуючи перипетії із законом, вона сказала: «Хочеш зробити людину щасливою — зроби їй гірше, а потім поверни, як було раніше». Так і сталося: спочатку опозиціонерам подали сумнівний проект Єфремова, поряд із яким версія Лавриновича здавалася досить солодкою... І вибирали начебто «менше зло».

Інстинкт самозбереження

Прихована мотивація тих, хто був «за»: Партія регіонів зі свого боку, а БЮТ і «ФЗ» — з іншого — борються за недопущення конкуренції. Скасування блоків (у виборах зможуть брати участь лише партії), а головне — підняття прохідного бар’єра до 5% фактично відбирає шанси на проходження до парламенту в інших партій, крім цих трьох.

«Регіонали» будуть вдоволені, бо зможуть принизити Компартію та Блок Литвина (перша, очевидно, піде насамперед через мажоритарні округи; а спікер і Ко — ведуть переговори про входження у список ПР). «Батьківщина» ж із «Фронтом змін» відриваються від амбітних «Свободи» та «УДАРу» Кличка. Страх перед конкуренцією — це те, що об’єднує Віктора Януковича, Юлію Тимошенко та Арсенія Яценюка, хоч вони й стоять по різні боки барикад. А ще — турбота про те, як зберегти своє тепленьке крісло в політиці.

Чому про це можна говорити впевнено? В цьому проекті є ще одна норма, котра нарощує можливості для самозбереження у політиці. Кандидати в депутати матимуть право балотуватися одночасно і в мажоритарному окрузі, і за списком — і там, і там обиратиметься по 225 осіб. Це означає: якщо Василь Пупець програє на «мажоритарці» — він може пройти в парламент за списком. І навпаки: якщо виграє округ — пише заяву про вихід зі списку, тим самим звільняючи місце для наступного кандидата в черзі. Абсолютно недемократична норма, яка вже діяла в 1998 році, і за яку тепер проголосували «нові опозиціонери». А вже зараз мало хто сумнiвається, що абсолютну бiльшiсть мандатiв у мажоритарних округах вiзьмуть висуванцi Партiї регiонiв, котрi просто куплять виборцiв.

Решта партій опозиційного флангу розкритикували народних депутатів від БЮТ і «Фронту змін» за четвергове голосування. Вони не чекали, що ті підкладуть свиню. Їм нагадали, як спільно виступали за введення відкритих списків, критикували Лавриновича — та ба, передумали.

Автор цих рядків минулої весни — ще до появи проекту Міністерства юстиції — питав у голови фракції БЮТ Івана Кириленка про бажаний для «тимошенківців» виборчий бар’єр. Іван Григорович відповів, що найліпший варіант — «відкриті списки», а якщо не вони — то нинішній бар’єр, із порогом у 3%. Відповідаючи на зауваження, що БЮТ було б вигідно відсікти конкурентів, підвищивши поріг, Кириленко зазначив: «БЮТ не боїться підняття бар’єра — ми однаково пройдемо у парламент. І так само ми не боїмося конкуренції. Навпаки, збереження тривідсоткового бар’єра допомогло б нам консолідувати сили опозиції у парламенті».

Тепер консолідація відбуватиметься за інакшим сценарієм.

Додаткове питання — навіщо було БЮТ і «ФЗ» голосувати за виборчий проект настільки масово, якщо він і так набирав достатньо голосів? Зрозуміло, що «Регіонам» хотілося отримати широку підтримку проекту, що дозволило зберегти добре обличчя перед міжнародною спільнотою. А БЮТ і «Фронт змін» мусили отримати для цього, очевидно, належну мотивацію. Чи не йшлося про якісь обіцянки у справі звільнення Тимошенко?..

 

ГОЛОСУВАННЯ

Партія регіонів — 187 «за» (із 193); БЮТ — 62 «за» (зі 103); «НУНС» — 36 «за» (із 66 — голосували переважно представники «Фронту змін» укупі з Арсенієм Яценюком, «Єдиний центр» Балоги); Компартія — 24 (із 25); позафракційні — 18 (із 23); Народна партія — всі 20; «Реформи заради майбутнього» — 19 (із 20).

 

КОМЕНТАРІ ПОЛІТИКІВ

Арсеній Яценюк,
депутат від «НУНС»,
голова партії «Фронт змін»:

— Це — перемога опозиції. Були чітко сформульовані вимоги опозиції, і нам вдалося добитися виконання цих вимог. Більшість хотіла прийняти закон, яким вкрасти голоси виборців, як це було під час місцевих виборів. Ми не допустили прийняття цього закону і фальсифікації. За цим законом опозиція виграє парламентські вибори 2012 року.

Ірина Геращенко,
депутат від «НУНС»,
близька до партії «УДАР» Віталія Кличка:

— Цей закон підтримала призначена опозиція... Юлія Тимошенко, яка сьогодні знаходиться у в’язниці, чомусь я думаю, не підтримала б це рішення. 2009 року вона намагалася домовлятися з наперсточниками, і це коштувало їй не просто програшу на президентських виборах, а сьогоднішньої в’язниці. Це не компроміс. Це змова і зрада, яка буде дуже дорого коштувати демократії України.

Олександр Турчинов,
депутат від БЮТ,
заст. голови партії «Батьківщина»:

— Це не найкращий закон і, безумовно, ми не в захваті від змішаної системи голосування, ми не в захваті від того що блоки не пускатимуть до виборчого процесу... Всі наші вимоги, які стосувалися обмеження можливості Партії регіонів фальшувати вибори, більшість змушена була підтримати.

Андрій Парубій,
депутат із «Нашої України»:

— Складається враження, що європейці більше дбають про права української опозиції, аніж самі опозиціонери. Адже усі принципові положення, які були зафіксовані в законопроекті Януковича, і жорстко розкритиковані експертами Венеціанської комісії, — збережені. Я не зрозумів тих, хто називає себе парламентською опозицією. Насправді сьогодні опозиціонери легітимізували виборчий план Януковича.

Анатолій Гриценко,
депутат від «НУНС»,
голова партії «Громадянська позиція»:

— Чи розуміють опозиційні вожді, що, вихваляючи публічно цей закон як неперевершений з точки зору стандартів чистоти і прозорості виборчого процесу, тим самим вони завідомо легітимізують результати виборів–2012? Будь–які! Навіть якщо влада знову вдасться до масштабних фальсифікацій, а вона вміє це робити при будь–яких законах.

Олег Тягнибок,
голова партії «Свобода»:

— Відбулося таке собі «несподіване об’єднання», кругова порука ворогуючих сторін — влади й опозиції. А мета кругової поруки — це, по–перше, зберегти довічно правління Партії регіонів, змінивши Конституцію України через контрольовані 300 голосів у майбутньому парламенті, і по–друге, залишити в парламентських кріслах тих зрадників, які голосували за цей закон.

 

КОМЕНТАР ГРОМАДСЬКОСТІ

Громадський консорціум виборчих ініціатив вислови занепокоєння компромісом влади та опозиції щодо нового закону про вибори народних депутатів. «Унаслідок поспішного голосування за нові правила проведення виборчої кампанії 366 народних депутатів схвалили відверто неконституційне положення про можливість одночасного балотування до парламенту в одномандатному та загальнодержавному окрузі за змішаною системою», — йдеться у заяві консорціуму, до якого ввійшли Комітет виборців України, мережа «Опора», Лабораторія законодавчих ініціатив та Український незалежний центр політичних досліджень. Автори нагадують, що Конституційний Суд визнав аналогічне положення законодавства ще у 1998 році. «Ухвалений закон є небезпечним сигналом для суспільства щодо допустимості порушення Конституції заради тимчасового політичного компромісу».

Загалом, представники громадського сектору констатують, що закон покращує значну кількість процедурних положень законопроекту, внесеного групою депутатів на чолі з Єфремовим. «Відповідні нововведення за умови їх належного втілення в життя можуть сприяти проведенню виборів 2012 року у відповідності до загальновизнаних стандартів», — визнають у консорціумі. Водночас, експерти наголошують, що мажоритарна складова виборів є «корупціогенним фактором ризику».

«На жаль, за результатами політичних домовленостей не було знижено 5–відсотків виборчий бар’єр, який суттєво гальмуватиме оновлення складу парламенту і може призвести до втрати значної кількості голосів виборців», — заявили в консорціумі.