Від Бірмінгема до Лондона

22.11.2011

Позавчора в англійському Бірмінгемі завершився ще один світовий форум, на якому роздавали перепустки до Лондона–2012. І хоча більша частина видів змагань батутистів не входить до програми Олімпійських ігор, розіграш ліцензій навіть у двох видах привертає додаткову увагу до турніру. У стрибках на батуті олімпійськими дисциплінами наразі є лише індивідуальні виступи чоловіків та жінок. Можливість поїхати на Ігри отримувала вісімка найкращих, тож кваліфікаційні змагання набули ледь не більшого значення, ніж фінал.

Збірна України покладала найбільші надії на досвідченого Юрія Нікітіна — олімпійського чемпіона 2004 року. І саме 33–річний представник Миколаєва здобув для держави єдиний квиток до Лондона. У відбірковому турнірі Нікітін набрав 11–ту суму балів, але йому пощастило вскочити на останню підніжку потяга, що від’їжджав до фіналу. Адже до розіграшу медалей Міжнародна федерація гімнастики допускає лише двох представників однієї країни, а вище за Юрія розташувалися аж четверо китайців і троє японців. Таким чином, викресливши трьох азійських спортсменів, організатори записали Нікітіна на восьмий рядок протоколу.

Ще двоє наших — Максим Волянський і Дмитро Бедевкін — у кваліфікації виявилися на 23–му й 34–му місцях відповідно. Такі результати дозволили «синьо–жовтим» стати п’ятими в командному заліку, а саме квінтет найкращих потрапляє до фіналу. У розіграші нагород командних змагань Волянський і Бедевкін відверто провалили виступи, тож Україна залишилася п’ятою.

Оскільки Нікітін мав найскромніший показник серед вісімки фіналістів в «індивідуалці», то саме йому довелося суботнього вечора відкривати боротьбу за «призи». І хоча така стартова позиція вважається у спорті вельми непривабливою, миколаївець, уже без тягара відповідальності за виконання «олімпійського завдання», отримав п’яту суму очок.

У синхронних стрибках Нікітін і Волянський у кваліфікації розташувалися на 25–му рядку серед 32 дуетів і до фіналу не потрапили.

У жінок найближче до мети з–поміж наших підійшла Марина Кийко, яка показала у відборі 15–й результат. Навіть з урахуванням правила, яке допомогло Нікітіну, шансів потрапити до фіналу в лідерки нашої збірної практично не було. Решта дівчат виступили значно скромніше. Серед 78 учасниць Наталія Москвина виявилася 63–ю, Світлана Сиванич — 67–ю, а її сестра Олена — 75–ю. Командою українки замкнули список із 16 квартетів, які претендували на командну першість.

У п’ятницю четверо наших чоловіків спробували свої сили на акробатичній доріжці. Тріумфатор попереднього чемпіонату світу Віктор Кифоренко у кваліфікації став п’ятим, а його партнери по збірній розташувалися в нижній частині протоколу: Артем Писарєв — 32–й, Дмитро Залізняк — 34–й, Єгор Лісняк — 35–й. Серед претендентів на командну першість наші опинилися на сьомій позиції.

У фіналі індивідуальних змагань Кифоренко припустився грубої помилки й завершив турнір на восьмому місці.

У командному заліку чемпіонату серед усіх дисциплін упевнено перемогли китайці, котрі назбирали вісім золотих, три срібні й одну бронзову медалі. Показники інших призерів такі: Канада — 2+2+2; Росія — 1+3+5.