Покарати за те, чого немає

10.11.2011

Виявляється, міліція не знає, хто звів новий великий паркан біля Верховної Ради. У рамках розслідування кримінальної справи «за фактом хуліганських дій та нанесення тілесних ушкоджень» співробітникам МВС під час акції протесту 3 листопада слідчі встановлюють, кому належить металева огорожа біля центрального входу до парламенту.

«Це комплексна кримінальна справа, в якій також фігурує епізод зі знесенням паркану», — розповіли агенції УНІАН у главку столичної міліції. Стражі порядку направили запити до Київської міської державної адміністрації з проханням надати дані, кому належить скандальна огорожа, яку вже двічі ламали маніфестанти.

Нагадаємо, що півтора місяці тому, коли «УМ» намагалася встановити власника огорожі, ймовірно причетні до паркана органи влади відмежувалися від нього. Апарат Верховної Ради, Київська міськадміністрація, Печерська райадміністрація — ніхто не виступив ініціатором встановлення високого бар’єру між виборцями й парламентом (принаймні формально). Ба, більше. Виявилося, що «Київблагоустрій» не видавав дозволу на «порушення благоустрою» у районі Маріїнського парку — інакше кажучи, не санкціонував спорудження металевої конструкції.

Після того як учасники акцій протесту вдруге зламали металеву конструкцію і прорвалися на майданчик перед ВР, паркан відмовилися поновлювати й узагалі зрізали пошкоджені секції. Зараз біля Верховної Ради є лише частина загорожі. Чи будуть її поновлювати — питання.

Одразу після встановлення деякі оглядачі називали паркан перепоною для маніфестантів під час осіннього мітингового загострення. Тепер же лунають припущення, що влада ледь не навмисно провокує напади на огорожу–символ — аби натовп «випускав пару».

Прем’єр–міністр Микола Азаров заявив, що радикальні акції протесту обходяться державі в копійчину. «Від того, що хтось ламає паркани перед Верховною Радою, грошей у бюджеті не додається», — зазначив Микола Янович. Тим самим фактично підтвердивши, що господарем загорожі була все–таки держава.

До речі, днями голова Комітету ВР із питань регламенту й забезпечення депутатської діяльності Володимир Макеєнко повідомив: «Ми цікавилися, відправляли запити до Київської міської адміністрації. Відповіді приблизно такі: це обгороджували парк, а огородили Верховну Раду».

Попри фактичну незаконність паркану, міліція активно використовувала його під час стримування акцій під ВР, підпирала «живою масою». Тепер слідчі шукатимуть власника — очевидно, щоб кримінальна справа про пошкодження чужого майна могла триматися купи. Бо є питання: чи може існувати справа, якщо загорожа — нічийна, зведена незаконно?

 

ДУМКА З ПРИВОДУ

Представник руху «Наступ» Руслан Секела вважає, що з порушенням кримінальної справи проти руйнівників паркана склалася парадоксальна ситуація: «Згідно із законодавством, будь–яка архітектурна форма повинна мати замовника, кошторис, проект, дозвіл КМДА. Паркан, вищий одного метра, повинен мати проект. А той, що навколо парламенту, — це незаконна архітектурна форма. Юридично його не існує, ніяких дозволів немає». На думку Секели, «народ України демонтував незаконно встановлений паркан. А як можна порушувати кримінальні справи за фактом демонтажу того, чого реально не існує?»