Червоний «день незалежності»

08.11.2011
Червоний «день незалежності»

Міліції було багато, але і вона не втручалася в протиправну ходу лівих.

Незважаючи на заборону Окружного адміністративного суду Києва проводити будь–які акції 7 листопада в центрі столиці, комуністи вчора вивели людей на Хрещатик і провели ходу на честь 84–ї річниці Жовтневої революції. Об одинадцятій ранку червона колона рушила від пам’ятника Леніну на Бессарабці і, перекривши одну смугу руху автомобілів, попрямувала до майдану Незалежності. Їм намагалися завадити активісти ВО «Свобода», однак їм це фактично не вдалося, бо міліція щільним кільцем заблокувала націоналістів. Хоча без сутичок не обійшлося.

Дивлячись на потуги правих зупинити марш, Омар Аль–Ані — голова студентського комітету при ЦК Компартії України, що очолював колону, — сказав кореспондентові «УМ»: «Сьогодні велике свято, народне. В цей день Україна була звільнена від панського гніту, було принесено мир та спокій на цю землю. Можна сказати, що сьогодні справжній день незалежності». Саме тому, за словами хлопця, у цей день зібралося стільки людей під червоними прапорами. За приблизними підрахунками, прихильників Леніна було близько п’яти тисяч.

Такі несприятливі умови не завадили окремим особам із числа націоналістів провокувати червоний натовп. Спочатку кидали яйця, потім один відчайдух кинувся рвати плакати з радянською символікою, за що отримав добрих стусанів. Ходу червоних праві «вітали» скандуванням «комуняку на гілляку». Апофеозом протистояння стала бійка кількох чоловіків з обох сторін. «Спецназівці» одразу їх затримали та забрали геть.

Цього дня у центрі Києва знову «робили погоду» понад тисячу озброєних «беркутів». І вони зовсім не були на боці суду, який заборонив червоний марш, — радше навпаки.

На запитання «УМ», чому правоохоронці не завадили комуністам провести маніфестацію, прес–секретар київської міліції Володимир Поліщук сказав: «Вони порушили закон і будуть нести за це відповідальність. Проти організаторів буде складено адміністративний протокол. Щодо затримання націоналістів, то їх взяли за кидання яєць у натовп, що є хуліганською поведінкою».

«Не треба думати, що ми таким чином спеціально допомагали комуністам спокійно провести свій марш, — каже міліцейський речник. — Просто їх було декілька тисяч, і правоохоронці вирішили не ризикувати та не провокувати натовп».

Тож поки міліція «не провокувала натовп» (на відміну від Дня незалежності — 24 серпня, коли «беркутівці» зупинили й забризкали сльозогінним газом цілком легітимний марш опозиції на вулиці Володимирській), ліві спокійно собі проводили мітинг на майдані. В цей же час неподалік «свободівці» билися з міліцією. Почалося з того, що один із націоналістів вихопив червоний прапор і почав тікати. За ним побігли прихильники Компартії. Дісталося навіть кореспонденту «УМ», якого прийняли за «агресора». Втім, прапор так і не повернули власникам, бо активісти «Свободи» його вже спалили. Через це виникла чергова суперечка з представниками силових структур, відбулася бійка.

Член політради ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко розповів «УМ», що він та його соратники просто хотіли виконання рішення суду. «Ми сьогодні дотримувалися вимоги суду і не збирали людей на демонстрацію. Та коли ми почали вимагати того самого в комуністів, нас оточили працівники міліції і не дали нічого зробити, — каже Ігор. — Це все через те, що в Україні влада не відстоює інтереси українського народу».

 

ОЦІНКА

«Сутички 7 листопада в цетрі Києва — це, звичайно, ніяка не ідеологія, а політтехнологічна гра», — сказав у коментарі ІА «RegioNews» політолог Володимир Цибулько.

Він провів аналогію з подіями 24 серпня: «Тоді міліція, незважаючи на відсутність будь–яких заборон, перешкоджала опозиції проводити ходу по вулиці Володимирській. Тепер же міліція, при наявності судових заборон, фактично охороняла протизаконну ходу комуністів. І те, що націоналісти скористалися цим, є свідченням того, що скоро вибори, і кожна зі сторін намагається кристалізувати свою ідеологічну нішу, свої територіальні прив’язки».