Вдома і стіни допомагають

02.11.2011
Вдома і стіни допомагають

Пiд час офiцiйного вiдкриття центру гостi могли переконатися: тут є все необхiдне для успiшної реабiлiтацiї.

Недарма кажуть, що всі хвороби — від нервів. Згідно зі статистикою, за останні десять років кількість хворих з діагнозом «неврологічні захворювання» зросла вдвічі. Близько 11 відсотків населення країни має неврологічну патологію. Лікарів–неврологів в Україні втричі більше, ніж у країнах Європи, однак смертність сягає подекуди рекордних позначок. Такий розрив у показниках між забезпеченістю кадрами та рівнем смертності фахівці пояснюють недостатньою ефективністю надання медичної допомоги.

Вузол проблем

Лікувати пацієнта — ще не означає його вилікувати. Нерідко трапляється, що внаслідок неправильного лікування сам процес ускладнюється та затягується, а нові хвороби з’являються одна за одною, не даючи змоги хворому стати повністю здоровим. Дуже часто вітчизняні лікарі нібито й «беруться» за пацієнта, однак не доводять справу до повного завершення. Як наслідок — пацієнт, який потребує додаткової допомоги та піклування в «післялікарняний» період, залишається покинутим напризволяще.

Для людей, якi страждають на неврологічні захворювання, чи не вирішальним чинником у процесі одужання є проходження комплексної реабілітації. Саме це пропонує пацiєнту перший спеціалізований медичний центр нейрореабілітації «Нодус», який вiдкрився минулої п’ятницi у Броварах. Цей заклад повинен допомогти повернути до життя пацієнтів, які страждають на гострі та хронічні захворювання нервової системи, а також від наслідків черепно– та спинномозкових травм і функціональних розладів центральної нервової системи.

Як розповів засновник і директор центру «Нодус» Олександр Кулик, від ідеї до реалізації проекту минуло довгих десять років. За цей час напрацьовували досвід роботи та розробляли унікальні методики, які б допомогли зовсім по–іншому поглянути на нейрореабілітацію. «Нодус» у перекладі з латини означає «вузол». Так само й працівники центру мають надію розрубати той вузол проблем, з якими стикаються сьогодні нейрохірурги.

Директор центру Олександр Кулик, нейрохірург з багаторiчним досвідом роботи, стверджує, що ніша нейрореабілітації в Україні є майже порожньою, тому відкриття подібного центру було якраз на часі. Як каже пан Олександр, нейрохірургічні хворі — це особливі пацiєнти, які потребують спеціального догляду. Специфіка роботи центру «Нодус» полягає в тому, що більшість пацієнтів проходить курс реабілітації вдома. Таким чином відразу відпадає необхідність постійно їздити від лікарні до лікарні, що часто є доволі проблематичним. Бригада лікарів сама виїжджає до хворого з усім необхідним обладнанням і виконує потрібні процедури. «Це реалізація програми «медицина — до хворого». Ми їдемо до пацієнта, а не пацієнт нас десь шукає. Ми працюємо з ним 24 години на добу, безперервно протягом кількох років, тому це і дає результат. Кількаденне стаціонарне лікування не може забезпечити цілковитого одужання, адже реабілітація — це дуже тривалий процес», — зазначає Олександр Кулик.

Кімната стає лікарнею

Нейрореабілітаційний центр «Нодус» є амбулаторною структурою для дорослих та дітей і не має аналогів в Україні. У самому центрі розміщуються лише діагностичні та лікувально–оздоровчі кабінети з вузькоспеціалізованою нейрологічною технікою. Заклад оснащений найсучаснішим медичним обладнанням, яке допомагає пройти повний цикл нейрореабілітаційних заходів — від звичайної діагностики до повного виходжування пацієнта. Зокрема, у пригоді можуть стати апарати кінетотерапії (напрямок лікувальної фізкультури), які допомагають повертати до життя людей після паралічу або з хворобами опорно–рухового апарату, діагностичні комплекси для сканування функцій головного та спинного мозку, а також ультразвукові апарати, які дозволяють швидко отримувати результати досліджень у режимі реального часу.

Після стаціонарної медичної допомоги в лікарні хворий може продовжити відновлення у стінах центру або ж у стінах власної кімнати. Унікальністю «Нодуса» є те, що лікарня в прямому сенсі «їде» до пацієнта додому. «Ми всю «медицину» веземо додому до хворого, модернізуємо квартиру пацієнта, тобто переобладнуємо її згідно із завданнями реабілітації. Пацієнт лікується в маленькій лікарні у себе вдома, на власному функціональному ліжку, біля нього чергують лікарі. Ми взагалі є концептуально іншою структурою щодо реабілітації, адже ми змінюємо простір навколо хворого», — запевняє Олександр Кулик.

Крім того, за станом пацієнта цілодобово ведеться моніторинг за допомогою спеціальної камери, і в разі чого працівники центру можуть завжди прийти на допомогу. Лікарі–нейрохірурги зазначають, що подібна реабілітація може тривати від півтора до кількох років. До того ж, констатують фахівці, пацієнтів із неврологічними захворюваннями стає все більше, хвороби молодшають, багато діток народжуються з патологією центральної нервової системи. «Ми вже захлинаємося від потоку хворих, хоча ще й не працюємо на повну потужність. Відтак маємо думати, як нарощувати потужності, аби мати змогу максимально допомогти всім, хто цього потребує», — розповідає директор центру «Нодус». Наразі ж центр зможе допомагати щорічно 300—400 пацієнтам з ураженнями нервової системи.

У фінансовому плані таке лікування, звісно, не з дешевих, однак, як запевняють засновники центру, їм на допомогу приходять різноманітні фонди, які частково або навіть повністю оплачують лікування. Завдяки цьому кожен восьмий пацієнт може бути вилікуваний безплатно.