На перетині великих перегонів

27.10.2011
На перетині великих перегонів

Володимир Путін комбайном залишився задоволений. (Рейтер.)

Наступний рік ознаменується президентськими виборами одразу в двох світових державах–гегемонах: Росії та Сполучених Штатах Америки. Якщо з першими все зрозуміло — там президента вже призначили, то у США боротьба за головне владне крісло кипітиме не на життя, а на смерть. Опозиційна Республіканська партія ще не обрала кандидата, який змагатиметься з чинним главою держави Бараком Обамою за президентську булаву. Але хоч би хто ним став, одним з аргументів антипрезидентської критики може стати… ставлення Обами до Росії.

Голова Палати представників Конгресу США, республіканець Джон Бейнер, учора гостро розкритикував господаря Білого дому за політику «перезавантаження» відносин із Росією. У Республіканській партії переконані, що це суперечить цінностям та інтересам Сполучених Штатів. «США повинні наполягти на тому, щоб Росія «перезавантажила» свою власну політику. Якщо для цього доведеться показати зуби, Палата (представників) готова схвалити необхідні заходи», — заявив Бейнер.

За його словами, реакція російської сторони на «перезавантаження», ініційоване Обамою після приходу до влади 2008 року з метою покращити відносини з Москвою, «нітрохи не поступається спробі відновити міць і вплив радянських часів». Також республіканець заявив, що США не повинні надавати згоду на членство Росії у Світовій організації торгівлі, доки Москва не врегулює територіальну суперечку з Тбілісі, що стосується статусу Абхазії і Південної Осетії.

До «антикремлівського» спічу голову нижньої палати Конгресу, який висловив популярну в його партії думку, спонукали нещодавні «ротації» в російському керівництві, тобто оголошення про те, що наступним президентом Росії знову стане Володимир Путін, а Дмитро Медведєв займе його крісло на чолі уряду.

«Незабаром Росію офіційно очолить людина, відома своєю ностальгією за радянськими часами. Тож саме час запитати, чи збирається адміністрація Обами переглянути свою політику щодо РФ» — наголошують у Республіканській партії.

А тим часом у Росії триває не менш активна, але суто «показушна» виборча кампанія. Яка полягає передусім в окремих або й спільних поїздках двох лідерів у регіони, спілкуванні з дітьми–ветеранами–«простими росіянами» тощо. Учора президент Медведєв і прем’єр Путін відвідали Ставропольський край, де подивилися на збирання врожаю кукурудзи в сільськогосподарському підприємстві «Батьківщина», спробували місцевих «сємок» (соняшникового насіння) і покаталися на комбайнах. Зрозуміло, поруч із кожним з учасників правлячого тандему сидів досвідчений комбайнер, але керували своїми машинами Медведєв і Путін самостійно.

По завершенні акції московські очільники відзвітували журналістам: зібрали по 6 тонн урожаю. Путін зазначив, що йому сподобалося працювати на комбайні, а Медведєв заявив: комбайн дуже хороший, але не без вад.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>