Сезон на замку

27.10.2011
Коротке слово «локаут» зараз є справжнім нічним жахом для північноамериканського баскетболу. Ще 1 липня керівництво НБА заявило, що старт нового регулярного сезону, запланований на початок листопада, перебуває під загрозою. Улітку керівництво ліги затіяло урізання грошової частки гравців від загального доходу ліги, і такий крок очікувано наштовхнувся на нерозуміння профспілки баскетболістів. Почалися непрості переговори, які тривають до сьогодні.

Взяти й поділити

У попередньому сезоні гравці отримували 57% загального доходу ліги, яка вважається найбагатшою в Північній Америці, випереджаючи інші грошовиті види спорту, як бейсбол, американський футбол та хокей. Керівництво НБА спочатку запропонувало зменшити частку виплат гравцям до 43%, але на нинішньому етапі звучать заяви, що сторони готові погодитись на розподілі порівну. Утім затягування переговорів грає не на руку профспілці НБА. У листопаді гравці не отримають перших грошових надходжень у рамках зарплати. І чим довше це триватиме, тим сильнішими виглядатимуть позиції керівництва ліги, яка зможе тиснути на опонента таким чином.

Сьогодні вже точно можна стверджувати, що 1 листопада чемпіонат не стартує. Комісар НБА Девід Стерн офіційно скасував два перші тижні турніру, і тепер розглядають варіант посунути початок аж на місяць. Це за умови, що спільну мову сторони конфлікту таки знайдуть.

Якщо першість стартує до нового року, керівництво НБА переконане, що кожній команді вдасться провести всі 82 матчі регулярного сезону. Як варіант наводять ситуацію з локаутом 1998 року. Тоді опонентам вдалося досягти порозуміння 6 січня, за місяць почався чемпіонат, у якому команди зіграли по 50 матчів, після чого стартував етап «плей–оф».

Куди наш?

Після повернення Олексія Печерова до Європи в НБА залишився лише один український гравець — Кирило Фесенко. Цей 24–річний центровий провів за океаном уже чотири сезони в майці «Юти джаз», перебуваючи в клубі на других ролях. По закінченні минулого сезону у Феса завершився контракт із «джазменами», відтак Кирило зараз має статус вільного агента. З огляду на те, що чимало гравців НБА на період локауту перебираються до європейських чемпіонатів, з’явилася можливість побачити Фесенка в одному з клубів вітчизняної суперліги. Зокрема в послугах центрового з Солт–Лейк–сіті зацікавлений клуб із його рідного міста — дніпропетровський «Дніпро». Але поки Фесенко заліковує травму, отриману на вересневому Євробаскеті. Повністю одужати він має до грудня.

«Юта» взагалі лідирує за кількістю відправлених до Європи гравців. Раніше на батьківщину повернувся росіянин Андрій Кириленко. Форвард підписав із московським ЦСКА трирічний контракт, але з умовою, що він зможе повернутися до НБА, коли локаут закінчиться. Захисник Дерон Уїлямс із «Юти» зараз носить майку турецького «Бешикташа». Повернувся до рідної Франції Тоні Паркер із «Сан–Антоніо сперз». А якщо регулярний сезон і надалі відкладатимуть, узимку вірогідне повернення до Старого Світу таких зіркових гравців, як іспанські брати Гасолі та німець Дірк Новіцьки. «Якщо локаут затягнеться, я розгляну пропозиції з інших країн», — каже Новіцьки. Та й легенди світового баскетболу — наприклад, Кобі Брайант і Кармело Ентоні — теж навряд чи захочуть довго сидіти без роботи і грошей. Хоча щодо Брайанта, то очікуваний контракт захисника «Лейкерз» із болонським «Віртусом» так і не було підписано — через завеликі фінансові апетити Кобі.