Зону узгодили — стандартів чекають

21.10.2011

Україна та Європейський Союз узгодили основні параметри торговельної частини угоди про асоціацію. Про це вчора повідомили на конференції у Європарламенті комісар ЄС з питань торгівлі Карел де Гухт та перший віце–прем’єр–міністр України Андрій Клюєв. «Це дає можливість завершити технічно переговори про угоду про асоціацію, включаючи зону вільної торгівлі, до кінця року», — цитує єврокомісара агенція УНІАН. Із цим погодився і Клюєв. За словами де Гухта, тепер тільки «від політичної волі українського керівництва залежить втілення даної домовленості».

Нагадаємо, що вчора в Брюсселі, за попередніми домовленостями, мав бути Президент Віктор Янукович. Однак у ЄС виступили проти його приїзду з огляду на порушення в Україні стандартів демократії у судовій справі Юлії Тимошенко. Тож 20 жовтня Янукович полетів не в Бельгію, а з державним візитом на Кубу. Водночас, інформує «Дзеркало тижня» з посиланням на джерела в зарубіжному дипкорпусі, Євросоюз надіслав Президенту України запрошення відвідати з офіційним візитом Брюссель у середині листопада.

Напередодні в інтерв’ю Віталію Коротичу на Першому Національному Віктор Янукович заявив: Україна має отримати таку угоду з Європейським Союзом, яка потрібна нам.

«Ми ставимо питання, щоб у цій угоді була відображена перспектива України — входження до Європейського Союзу. Якщо цієї перспективи не буде, вона буде пуста. Вона навіть, ну я скажу, буде негативно впливати на процес євроінтеграційний. Тобто мотивації немає в цій угоді, — зазначив Президент. — Якщо ми її зараз підпишемо, а парламент ратифікує, другої угоди вже не буде. І ця угода — наскільки вона залишиться — невідомо. Років, десятків років? Ми не знаємо... Безумовно, вони (Європейський Союз) не хочуть сьогодні брати будь–які зобов’язання на себе, тому що вони не впевнені, що вони будуть розширятися... Складається таке враження, що ми, як бідні родичі, просимось, а нас не пускають. Я цього не хочу».