Олені не винні

21.10.2011
Олені не винні

Останній з могікан: більше оленів Давида у Київському зоопарку не лишилося. (Фото з сайту zoo–dom.com.ua.)

У столичному зоопарку — нова трагедія: позавчора померла самка рідкісного оленя Давида. Симптоми захворювання, від якого загинула тварина, дуже схожі на ті, що минулого місяця звели в могилу її «чоловіка». Результати розтину та хімічних аналізів підтвердили, що самця нагодували щурячою отрутою. Наразі триває дослідження причин смерті самиці. Як розповів учора на прес–конференції директор зоопарку Олексій Толстоухов, керівництво звіринця надало прокуратурі Шевченківського району Києва матеріали за фактом отруєння, і звернулося до преси по допомогу в розслідуванні низки дивних смертей тварин.

Нагадаємо, минулого року в Київському зоопарку померли, зокрема, слон, верблюдиця та самка бізона. Вже у березні цього року керівництво зоопарку підтвердило факт загибелі 36 тварин та 11 птахів. У вересні в зоопарку від завороту кишок здохла зебра.

«У нас більше половини тварин — старі, а на оновлення фонду виділяють недостатньо грошей. Крім того, трапляються різні труднощі. Так, ми планували купити в Росії росомах та блакитних баранів, проте кордони цієї держави закрили на три роки через випадки свинячої чуми», — прокоментував сумну статистику пан Толстоухов.

Схоже, відтоді, коли Київський зоопарк увійшов до п’ятірки найгірших звіринців світу, майже нічого не змінилося, принаймні смертність тварин не зменшилася. Проте залишати через це свою посаду нинішній директор зоопарку не збирається. Натомість звільнилися майже всі ветеринари. Олексій Толстоухов звинуватив у цьому... пресу, яка «розводить негативізм» навколо зоопарку, а також банальне бажання ветеринарів заробляти більше в комерційних проектах.

Ходять чутки, що якась група осіб прагне заволодіти величезною територією (близько 40 гектарів) практично в центрі міста, виселивши столичний зоопарк кудись на околиці. На запитання «УМ», чи підозрює директор когось у таких спробах і чи не отримував він пропозицій або погроз, пов’язаних із територією підпорядкованого йому закладу, Толстоухов відповів негативно. Проте сценарій, що хтось труїть тварин, аби знищити зоопарк та заволодіти землею, назвав цілком вірогідним.

Працівники зоопарку теж припускають, що хтось на «дуже високому рівні» хоче заволодіти їхньою землею. Водночас вони категорично спростовують припущення, що саме керівництво зоопарку може бути зацікавленим у поступовому зменшенні поголів’я тварин і, відповідно, звільненні частини території для, скажімо, комерційного будівництва.

Щуряча отрута не виводиться з організму, тобто може накопичуватися. Запитання журналістів, чи не могли тварин труїти поступово, довело працівницю відділу кормів до сліз. Вона клялася й божилася, що годують тварин лише найкращими кормами, які проходять ретельну перевірку. Директор також підтвердив, що корм, який споживала олениця Давида напередодні смерті, здали на перевірку, і жодного сліду отрути в ньому виявлено не було.Працівник відділу копитних тварин припускає, що оленів міг отруїти якийсь психічно неврівноважений відвідувач, підкинувши отруту в якийсь «смаколик», від котрого тварина не могла відмовитися.

На сьогодні за групою плямистих оленів, які були в одному вольєрі із загиблою оленицею, ведуть спостереження. А біля всіх вольєрів керівництво зоопарку планує встановити камери спостереження, на які витратить 900 тисяч гривень зі свого бюджету.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>