Теплий четвер

13.10.2011
Теплий четвер

Хронічний головний біль і порохова дiжка для всієї України — вітчизняна «комуналка» знову в центрі уваги: з 15 жовтня офіційно стартує опалювальний сезон. Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово–комунального господарства Анатолій Близнюк божиться: галузь готова до початку роботи. Залишилися, мовляв, лише окремі місцеві проблеми, які «не є критичними у регіональному вимірі». «Ми впевнено говоримо про майже стовідсоткову готовність об’єктів теплоенергетики надавати тепло», — зазначає головний «комунальник» країни. За його словами, найважливіше тепер, щоб споживач був готовий прийняти це тепло — себто розрахувався вчасно за послуги.

Напередодні міністерство підготувало наказ, за яким встановило початок опалювального сезону для об’єктів соцкультпобуту — з 1 по 10 жовтня, а для житлового фонду — з 15 жовтня цього року. І в регіонах уже почали підігрівати батареї, зважаючи на різке похолодання. Але реальна ситуація з аварійними об’єктами, неопалюваними школами та лікарнями стане очевидною лише з наступного тижня. Тим часом у Мінрегіоні розвитку звітують: створено спеціальну диспетчерську службу, яка відстежуватиме перебіг опалювального сезону в кожному районi.

Народний депутат Зіновій Шкутяк, член парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово–комунального господарства та регіональної політики каже «УМ»: на якісні зміни у галузi ЖКГ цієї зими сподіватися годі. «Коштів із держбюджету на модернізацію як не виділялося, так і не виділяється, — наголошує депутат. — А стосовно того, чи готова Україна до опалювального сезону, то тут є дуже багато складових. З точки зору боргів за газ, то зовсім не готова, бо борги в усіх теплокомуненерго величезні, у декого — катастрофічні, загалом по Україні — 4 мільярди гривень, тільки один борг Києва сягає 1, 5 мільярда. Комунікації зношені — це загальновідомий факт. Усі системи ще виробництва минулого століття, не відповідають сучасним вимогам щодо теплозбереження. Ми можемо говорити лише про суто формальний початок опалювального сезону — запуск котелень і підігрівання води».

Поки державні мужі звітують про теплі батареї у квартирах українців, прості смертні гадають, скільки ж їм цієї зими доведеться платити за «ташкент» у своїх оселях. На це питання досі урядовці не можуть відповісти, адже не вирішили, чи відбудеться подорожчання газу та тепла для населення, як того вимагає МФВ. Учора Прем’єр Азаров на засіданні Кабміну намагався бути щедрим і «для ваших, і наших»: «Треба знайти інші компенсатори і не перекладати на людей тягар надвисоких цін на газ», — сказав глава уряду. Але гарантії, що такі «компенсатори» будуть знайдені, а платіжки за послуги ЖКГ не стануть для українців непідйомними, немає жодної. Тим часом уже зараз, за останніми соціологічними опитуваннями, проведеними Інститутом Горшеніна, 53% українців зазнають труднощів з оплатою комунальних послуг. А кількість українських сімей, які мають заборгованість за комунальні послуги більше ніж за три місяці, досягає 30%. При цьому якість послуг ЖКГ традиційно не витримує жодної критики.

 

РЕГІОНИ

У Києві теплі батареї помацав Попов

У столиці вже стартував опалювальний сезон. «Київенерго» відзвітувало: із 10 жовтня розпочалося планове підключення житлових будинків Києва до системи централізованого опалення. Киянам обіцяють гарячі батареї уже до кінця цього тижня. Ще у понеділок–вівторок затопили майже у півсотні садочків столиці, 203 навчальних закладах та майже 300 медустановах. Помацати батареї в одному з дитсадків Києва показово приїхав сам Олександр Попов, голова КМДА. Ще й пообіцяв війну тим комунальникам, через провину яких відбуватимуться прориви і відключення гарячої води на початку опалювального сезону. Заступник голови КМДА Олександр Мазурчак наголосив: під час підготовки до опалювального сезону 2011—2012 рр. у ремонт вуличних тепломереж столиці було вкладено рекордну за останні п’ять років суму коштів — до 300 млн. грн.

У Краматорську зекономлять на школярах

На Донеччині вирішили зекономити кошти міського бюджету: у краматорські школи замість обіцяного тепла прийдуть позапланові осінні канікули. Як повідомляє УНІАН, шкільні вакації в Краматорську, ймовірно, почнуться з 15 жовтня, а тепло в шкільних класах буде запущено з 1 листопада, і такий захід, мовляв, суттєво заощадить кошти.

У Карпатах — сніг і теплі обіцянки

Керівників Івано–Франкiвська попередили з Києва: не погасите 130 мільйонів гривень заборгованості свого «Теплокомуненерго» — не бачити вам блакитного палива, як торішнього снігу. В місцевої виконавчої влади на ці погрози знайшлися вагомі, на її погляд, контраргументи, пов’язані передусім із дисбалансом тарифів на природний газ і тепло. «На превеликий жаль, не виконується постанова уряду №503, що стосується відшкодування різниці в тарифах для населення за минулий рік (для Івано–Франківська це майже 22 мільйони гривень. — Авт.), остаточно не вирішується питання з різницею тарифів на 2011 рік, а це — 29,5 мільйона гривень. Є повноваження міського голови, на межах яких я можу діяти, але цих повноважень недостатньо, щоб вирішити загальноукраїнську проблему», — бідкається іванофранківський мер Віктор Анушкевичус. Хоча в майбутню зиму він дивиться з оптимізмом: «В технічному плані ми на 100% готові давати місту тепло».

Те, що мер після різкого похолодання поставить свій розмашистий підпис під розпорядженням про початок опалювального сезону, звісно ж, не гарантує теплих батарей у квартирах іванофранківців. У їхній пам’яті ще свіжі холодні спогади осені–2009, коли довгоочікувані гігакалорії в їхні оселі подали аж на початку листопада. Тому цiєї осенi завбачливі мешканці почали аврально встановлювати у своїх оселях системи індивідуального опалення. На сьогодні від централізованого теплопостачання вже відмовилося близько 14 тисяч абонентів, або майже чверть домовласників Івано–Франківська. Ця тенденція, якщо вона збережеться і надалі, може взагалі похоронити місцеве «Теплокомуненерго». Врятувати міських теплокомунальників наразі можуть хіба що надмірні апетити власників приватних фірм, котрі стрімко підвищують ціни на свої послуги. Встановлення індивідуального опалення разом із витратними матеріалами, приміром, у трикімнатній квартирі нині вже «дотягує» до 20 тисяч гривень.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>