Де кримінал без декриміналізації

06.10.2011

Учора народні депутати внесли до порядку денного Верховної Ради законопроект Віктора Януковича, який передбачає пом’якшення відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності. Як писала «УМ», одна з поправок цього проекту стосується 365 статті Кримінального кодексу («Перевищення влади та службових повноважень»), за якою судять Юлію Тимошенко. Утiм проект Януковича зачіпає лише «господарські» злочини і не стосується політичних.

Вiддавши за президентський проект 263 голоси, Рада водночас відмовилася унести до порядку денного три проекти, котрі стосувалися пом’якшення відповідальності для посадовців, що перевищили повноваження на політичних посадах (автори — В’ячеслав Кириленко, Арсеній Яценюк, Геннадій Москаль). Максимум голосів, які вдалося набрати за ідею декриміналізації «статті Тимошенко», — 162.

Презентуючи свій проект, Арсеній Яценюк заявив, що в сьогоднішній Україні «політики стали злочинцями, а злочинці — політиками». Він закликав більшість підтримати його проект, бо «за існуючим законом кожне діяння цієї влади буде кримінально переслідуваним». Нардеп із БЮТ Володимир Яворівський був менш дипломатичним. «Ви собі яму копаєте. Ми вас будемо судити за цим законом», — обурювався соратник Тимошенко, звертаючись до влади.

Проте на депутатів більшості не подіяли аргументи опозиціонерів. «Регіонал» Ярослав Сухий заявив, що на погрозах неможливо знайти компроміс у парламенті. А коли «делікатного миротворця» Сухого намагалися перебити, він вигукнув: «Не кричи, бо гланди видно!»

Попри це, у прихильників Тимошенко залишається сподівання на сьогоднішній пленарний день. Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин припустив, що «господарський» проект Януковича можна доповнити політичними поправками. «Я не випадково намагався заспокоїти депутатів, щоб залишилося поле для маневру. Президентський проект слід прийняти за основу, а при підготовці до другого читання уважно розглянути законопроекти, які не знайшли підтримки в залі», — заявив спікер.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Позавчора на вечірньому засідання нардепи не схвалили жоден із 13 проектів, які стосувалися змін до закону про вибори народних депутатів. Більшість із них були зареєстровані депутатами від опозиції. Відтак проект Президента, який незабаром мають унести до ВР, уже не матиме конкурентів.

Віктор Янукович заявив, що він приймає пропозицію спікера, «щоб подальша робота над законопроектом ішла в парламенті і узгоджений законопроект вносився лідерами депутатських фракцій на розгляд Верховної Ради».