Мер, мир і БТР

04.10.2011

Мер Вільнюса Артурас Зуокас став лауреатом однієї з найвідоміших премій у світі. Яку, щоправда, не назвеш престижною. Литовському політику і підприємцю присудили так звану «шнобелівку», або «антинобеля», — відзнаку за сумнівні досягнення в науці та інших сферах життя. Церемонія вручення Антинобелівської премії, заснованої 1991 року гумористичним журналом Annals of Improbable Research («Аннали неймовірних досліджень»), відбулася минулого тижня в Гарвардському університеті. Цю відзнаку завжди вручають напередодні «справжнього» Нобелівського тижня.

Очільника столиці Литви «шнобелівське» журі відзначило премією миру за дотепний спосіб боротьби з паркуванням у недозволених місцях. На церемонії продемонстрували відеоролик, у якому Зуокас на бронетранспортері переїжджає неправильно припаркований «Мерседес». Після того як мер попередив, що так буде з кожним, кількість порушників правил паркування у Вільнюсі значно скоротилася.

Антинобелівську премію з хімії отримали японські вчені, які винайшли пожежну сигналізацію, що виділяє запах хрону васабі. Протестувавши під час тривалого дослідження близько сотні запахів, включно з тухлими яйцями, науковці встановили: саме васабі пахне настільки різко, що його можна відчути навіть уві сні.

Лауреатом у галузі медицини став професор неврології з РодАйленда Пітер Снайдер, який разом зі своїми колегами встановив: що більше людина хоче в туалет, то гірше працює. Вчені зібрали групу добровольців, які під час комп’ютерного тестування періодично випивали по 250 мл рідини. Із заповненням сечового міхура у піддослідних знижувалася увага й погіршувалася пам’ять.

Шнобелівська премія з біології дісталася групі вчених з Австралії, США та Канади, які з’ясували, що самці жучка златки часто намагаються спарюватися з певної форми пляшками австралійського пива, приймаючи їх за самиць свого виду.

Співробітництво британських та голландських науковців принесло їм «антинобеля» з фізіології: учені встановили, що червонолапі черепахи не «заражають» одне одного позіханням. А в галузі математики перемогли любителі вираховувати кінець світу — за те, що навчили світ розуміти: під час математичних розрахунків варто виявляти обережність. До речі, найближчий Апокаліпсис, передбачений лауреатами, призначено на 21 жовтня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>