Демократичні свободи — не пусті слова

04.10.2011
Демократичні свободи — не пусті слова

Хто сміятиметься останнім? Віктор Янукович у Варшаві із главами ЄС Жозе Мануелем Баррозу (в центрі) та Германом ван Ромпеєм. (Фото Михайла МАРКІВА.)

Хоч би що говорили політики про справу Юлії Тимошенко, хоч би як ставилися до її (не)винуватості, факт залишається фактом: судове переслідування екс–Прем’єрки стало тією чорною дірою, яка затягує не лише репутацію, а і євроінтеграційні перспективи України. З кожним днем процесу в Печерському суді прохолода у відносинах Києва і Брюсселя посилюється. Ключовим у розумінні цього став саміт програми «Східне партнерство», що минулої п’ятниці відбувся у Варшаві. Президентові Віктору Януковичу чітко дали зрозуміти: «поганий» вирок лідерці БЮТ може остаточно зруйнувати той хисткий місток, який йому досі протягували з Європи.

 

Спершу — вона, а Україна потім?

Здатність української влади власноруч створювати собі проблеми варто занести в книгу якого–небудь політичного Гіннесса. На саміт у Варшаві Віктор Янукович міг би приїхати героєм — переговорно–документальний поступ України у напрямі ЄС європейські дипломати оцінюють більш ніж схвально. Підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом на саміті Україна—ЄС у грудні цього року здавалося вже вирішеним питанням, і в цьому Київ мав стати успішним прикладом для Кишинева та Тбілісі. Але ж ні — «регіональній владі» принципово було помститися за так і не реалізоване попередниками гасло «Бандитам тюрми» й матеріальну шкоду Тимошенко в газовому питанні. Та якщо безглузду «посадку» в СІЗО Юрія Луценка Захід «проковтнув», то переслідування лідера найбільшої опозиційної сили, компаньйона Європейської народної партії — зовсім інша справа.

У результаті Віктору Януковичу на саміті «Східного партнерства»довелося відповідати на надзвичайно неприємні запитання про Тимошенко — замість приймати привітання з досягненням прогресу в переговорах про створення зони вільної торгівлі та асоціації з ЄС. Зрештою, Віктор Федорович навіть на підсумковий обід для керівників делегацій не залишився. Ще б пак — за два дні пресингу навіть у когось більш звичного до необхідності дотримуватися ввічливого тону розмови здали б нер­ви...

«Тема Юлії Тимошенко порушувалася на вечері вчора вночі (вечеря для глав держав — учасниць саміту минулого четверга. — Ред.), на пленарних сесіях і на двосторонніх зустрічах із паном Януковичем», — повідомив на брифінгу за підсумками саміту президент Європейської Ради Герман ван Ромпей. «Ми висловили серйозну стурбованість справою Тимошенко», — підтвердив глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

Януковичу не залишили ілюзій

Канцлерові Німеччини Ангелі Меркель і підтверджувати нічого не треба було — ще напередодні саміту стало відомо, що її особисту зустріч із Януковичем у Варшаві буде присвячено саме суду над екс–Прем’єркою України. Тривало це рандеву всього десять хвилин, хоча в програмі українського Президента йому було відведено цілих сорок. Але пояснення Віктора Федоровича фрау Ангелу, очевидно, не цікавили — у Європі однаково цей процес сприймають винятково як політичний. А для того, щоб передати свою «стурбованість» (читай — попередження) і десяти хвилин цілком достатньо.

Утім присутність преси ні під час особистих зустрічей, ні навіть під час пленарних засідань саміту передбачена не була, тож про конкретні формулювання, які там звучали, можна лише здогадуватися. Долучилася до критики і Велика Британія. «У держави Україна є все, щоб стати європейським титаном. Але тільки якщо її буде побудовано на динамічній ринковій економіці, поєднаній із живою демократією. В іншому випадку Європарламенту буде дуже важко ратифікувати угоду (про асоціацію з ЄС), яка зараз так спокусливо близька», — цитує «Українська правда» промову очільника британської делегації, заступника прем’єр–міністра Ніка Клегга на форумі громадських організацій «Східного партнерства».

У цьому ж тоні на брифінгу по завершенні саміту висловився і Дональд Туск — прем’єр Польщі, яка є ініціатором «Східного парнерства» із метою залучення України, Молдови, Білорусі, Грузії, Азербайджану та Вірменії до кола друзів–партнерів ЄС. «Ми не сумніваємося, що в цілому мета і пана Януковича, і пані Тимошенко, як і більшості громадян України — це рух до Європи. І ми дуже чітко передали керівництву України позицію ЄС загалом і кожного з нас окремо: утиски опозиції, порушення прав людини дуже серйозно ускладнюють реалізацію таких прагнень і можуть кинути тінь на фінал переговорів щодо Угоди про асоціацію», — зазначив господар саміту.

За словами Туска, саміт «не залишив ніяких ілюзій, що європейські стандарти — це, в першу чергу, дотримання прав людини. І ніхто не повинен мати сумнівів, що ми ставимо ці цінності дуже високо, коли говоримо про європейські перспективи наших партнерів. «І ми, і всі наші партнери хочемо допомогти Україні в її європейських прагненнях» — запевнив польський прем’єр.

У тому, що Польща щиро прагне успішного завершення переговорів про асоціацію України з ЄС іще цього року, сумніватися не випадає. Підписання цієї угоди Варшава зможе віднести до найбільших досягнень свого піврічного головування в Євросоюзі.

Після невдачі з розширенням Шенгенської зони на Болгарію та Румунію, яку польське головування також гаряче підтримувало, «підніжка» з боку України буде особливо прикрою і болісною.

Викривлений сигнал

За словами Дональда Туска, «з боку керівництва України є певні сигнали доброї волі» — тобто розуміння того, що з ситуації, в яку себе загнала Банкова з процесом Тимошенко, треба якось виходити. Водночас і поляків, і решту європейських учасників саміту «Східного партнерства» шокувало повідомлення про те, що навіть після всіх «сигналів» від української влади суд над лідеркою БЮТ не лише відновився, а й з огляду на прохання прокуратури про сім років має всі шанси завершитися її ув’язненням. Янукович, за чутками з варшавських кулуарів, пропонував свій вихід із ситуації: Верховна Рада скасовує кримінальну відповідальність за статтею, по якій проходить Тимошенко, і її випускають. Але для цього Юлія Володимирівна має визнати свою провину і компенсувати збитки, завдані нею «Нафтогазу». Ви можете уявити собі Тимошенко, яка смиренно кається у скоєному, хай навіть не кримінальному, злочині і платить півтора мільярда із відкладених «на чорний день» грошей? У Європі, схоже, теж не змогли.

Звісно, провал переговорів про асоціацію з ЄС, та ще й тоді, коли підписання угоди близьке, як ніколи, стане найбільшою поразкою не для Польщі й не для Європи, а для України. І, зокрема, для її нинішнього Президента. На саміті «Східного партнерства» Віктор Янукович сидів біля порожнього крісла, відведеного для представника Білорусі.

«Сябри» проігнорували зібрання, «образившись» за те, що до Варшави не було запрошено президента Олександра Лукашенка (йому заборонено в’їзд до країн ЄС), а посла Білорусі в Польщі Василя Гайсенка, який очолив делегацію за його відсутності, «обмежили в участі у заходах саміту». Хоча насправді його з цілком зрозумілих причин не запросили тільки на вечерю для глав держав.

Порожнє «білоруське» крісло мало б стати для Януковича попередженням: демократичні цінності для Європи — понад усе. А поведінка Віктора Федоровича останнім часом дедалі більше викликає алюзії на політику Лукашенка.

До слова, Ангела Меркель, яка пошкодувала для Януковича навіть двадцять хвилин, із делегацією білоруської опозиції у Варшаві спілкувалася понад півтори години...

 

ДОКУМЕНТ

Безвізовий режим — в озорiй перспективі

Із саміту «Східного партнерства» є й добрі новини. В остаточному тексті підсумкової декларації щодо запровадження безвізового режиму з Україною немає формулювання «у довгостроковій перспективі» (що дипломатичною мовою Євросоюзу ближче до «ніколи», ніж до «колись»). Є — «свого часу». Тож від скасування віз Україну відділяє лише виконання визначеного раніше Плану дій та необхідних критеріїв.

Щодо решти учасників «Східного партнерства» (Молдови, Грузії, Вірменії, Азербайджану та Білорусі), декларація передбачає принцип «більше за більше». Тобто що більшими будуть досягнення країни в реформах, то більшу підтримку надаватиме їй Євросоюз — «включно з тіснішою політичною асоціацією та поступовою економічною інтеграцією у внутрішній ринок ЄС».

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Міністр Грищенко:
Не все впирається в Тимошенко!

Міністра закордонних справ Костянтина Грищенка не збентежив «месидж» європейських партнерів України про взаємозв’язок між судовим переслідуванням Юлії Тимошенко і термінами підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. В ефірі «5–го каналу» глава МЗС заявив, що право України бути в Європейському Союзі в разі досягнення всіх необхідних для членства критеріїв уже закладено в статутних документах ЄС. І хоча кілька держав не готові публічно підтримати внесення в угоду про асоціацію пункту про перспективу членства України в ЄС, Київ на цьому наполягатиме.

Нагадаємо, раніше з кулуарів Брюсселя не раз лунала думка, що в разі такої впертості України підписання угоди про асоціацію доведеться відкласти, оскільки наразі Євросоюз на таку поступку не готовий.

На думку Грищенка, великий європейський проект неможливо закінчити без участі України, яка, як і, скажімо, Польща, буде «впливовим гравцем, що з ним доведеться рахуватися всім основним старим членам Євросоюзу».

Щодо Тимошенко, то, за словами міністра, «питання конкретної судової справи має вирішуватися в суді»: «Ми можемо говорити, чи ідеальний, чи не ідеальний у нас суд, але це суд, який базується на правових нормах, що існують впродовж, як мінімум, 20 років незалежності. І які уряд Тимошенко навіть не намагався змінити». А зміни, які треба вносити в кримінально–процесуальне законодавство, мають діяти для всіх, а не підлаштовуватися під якусь конкретну особу.