Що лікар приписав

29.09.2011
Що лікар приписав

Прихильники Майкла Джексона пікетують суд, вимагаючи «правосуддя». Конрад Мюррей(його портрет — на футболці в правому кутку фото) для них — «Доктор убивця». (Фото Рейтер.)

У Лос–Анджелесі розпочався судовий процес над лікарем–кардіологом Конрадом Мюрреєм, якого звинувачують у ненавмисному вбивстві Майкла Джексона. Особистий лікар поп–короля, який помер 25 червня 2009 року, своєї вини не визнає. А захист підсудного наполягає, що Джексон сам прийняв занадто велику дозу ліків, мимохіть скоївши самогубство.

Прокуратура ж звинувачує Мюррея в тому, що це він спричинив смерть співака, давши йому снодійний препарат «Пропофол», і не залишився поряд, щоб спостерігати за станом пацієнта. А потім, коли Майкл уже був при смерті, нібито не надав йому кваліфіковану медичну допомогу. Ґрунтуючись на показах свідків та медекспертів, обвинувачення стверджує, що лікар узагалі не мав призначати «Пропофол» у домашніх умовах, оскільки цей препарат можна безпечно застосовувати лише в медичному стаціонарі, під наглядом фахівців.

Під час першого судового засідання позавчора увечері прокурор Девід Уолгрен показав присяжним фотографії мертвого Джексона зі словами, що саме «дії та нехлюйство» Конрада Мюррея вкоротили віку 50–річній знаменитості. Уолгрен також наголосив, що Джексон безмежно довіряв своєму лікарю, за що поплатився життям. Якщо провину 58–річного кардіолога буде доведено, йому загрожує чотири роки ув’язнення.

На судовому засіданні були присутні батьки Джексона — Кетрін і Джо, його сестри Джанет і Латойя, брати Джермейн, Ренді, Тіто, Реббі та інші члени родини. Багато хто з них даватиме свідчення.

Перед будівлею суду зібралися шанувальники співака з плакатами «Справедливість для Майкла». Як і очікувалося, захисник підсудного Ед Чернов заявив, що вранці в день своєї смерті Джексон проковтнув кілька пігулок заспокійливого «Лоразепама», а потім сам прийняв ще й «Пропофол», що призвело до зупинки серця.

Як очікується, процес триватиме від чотирьох до шести тижнів, із прямою трансляцією по телебаченню та в інтернеті. Винен лікар чи ні, вирішуватиме лава присяжних: семеро чоловіків та п’ятеро жінок, з яких шестеро є білими, п’ятеро — латиноамериканцями та один — афроамериканець. Деякі американські ЗМІ зазначають, що більшість присяжних є великими шанувальниками Майкла Джексона, тож їх складно назвати неупередженими.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>