Гостинність без паранджі

28.09.2011
Гостинність без паранджі

Аравійський посол Джудія Алхазал вітає гостей прийому в Київській мерії. (Фото автора.)

Саудівська Аравія — одна з найбільш консервативних ісламських держав у світі. Особливо це впадає в око у ставленні до жінок: приїжджаючи в цю країну, навіть іноземки (а це переважно дружини спеціалістів з інших країн, що працюють у Саудівській Аравії) ще в літаку одягають абайю — широкий чорний халат–накидку, який приховує обриси фігури. Аравійки не мають права керувати авто, подорожувати без чоловіка і ще багато чого. А донедавна не могли й брати участь у виборах. Але за останні роки в Саудівській Аравії відбулося багато змін. Не відступаючи від суворих мусульманських традицій, країна поступово і, можливо, не помітно для західного ока модернізується. Запорукою цього процесу стало правління 87–річного короля Абдалли ібн Абделя Азіза аль–Сауда, який був коронований у 2005–му.

2007 року король Абдалла став першим саудівським монархом, який відвідав Ватикан і мав зустріч із Папою Римським. За його керівництва жінка вперше в країні очолила вищий навчальний заклад (принцеса Джаухара аль–Сауд була призначена ректором Жіночого університету Ер–Ріяда). За минулі шість років кількість університетів у країні зросла з п’яти до 30, відкрито навіть навчальний заклад зі спільним навчанням юнаків та дівчат. А минулої неділі Його величність Абдалла оголосив, що жінкам буде надано виборче право. Щоправда, не на найближчих виборах, які відбудуться вже завтра, а з 2015 року. Зате тоді представниці прекрасної статі зможуть не лише голосувати, а й обиратися до місцевих органів влади.

Як у державі з абсолютною монархією, в Саудівській Аравії немає парламенту. Зате є Дорадча рада (Маджліс аш–Шура), членів якої призначає сам король. Цей орган має повноваження висловлювати свою думку з приводу законів, розпоряджень уряду тощо, хоча сам жодних рішень не ухвалює.

Днями Саудівська Аравія відзначила національне свято — 79–ту річницю заснування (відколи перший король Абдель Азіз ібн–Сауд об’єднав регіони Хіджаз і Неджд). Із цієї нагоди в Колонній залі Київської міськдержадміністрації саудівське посольство влаштувало велелюдний урочистий прийом. Надзвичайний і Повноважний посол королівства Джудія Алхазал говорив про модернізацію своєї країни — головної в Організації експортерів нафти (ОПЕК), що претендує на роль одного зі світових політичних лідерів, про розвиток двосторонніх відносин та економічну співпрацю з Україною та про заслуги «хранителя двох святинь (Мекки і Медіни) короля Абдалли, хай продовжить Аллах його роки».

Гостей, серед яких були представники Міністерства закордонних справ України та інших органів влади, дипломатичних представництв інших держав, народні депутати, журналісти, численні представники мусульманських організацій тощо, годували бараниною й рисом, японськими суші та різними закусками. На десерт господарі прийому запропонували величезний торт, а запивати все це «свято живота» можна було тільки соками та водою — Коран суворо забороняє вживання алкоголю, тож ні в Саудівській Аравії, ні в її представництвах за кордоном ви цієї «отрути» не знайдете. Зате жінкам на прийомі були раді, навіть якщо вони були не в абайї й без паранджі.

 

СПІВПРАЦЯ

Посольство Саудівської Аравії в Києві відкрилося два роки тому, але навіть за такий короткий час у питаннях двосторонньої співпраці зроблено чимало. Україна зацікавлена в енергоносіях, якими володіє королівство (на території Саудівської Аравії розташовано понад 25 відсотків підтверджених нафтових ресурсів планети, а серед експортерів нафти у світі ця держава посідає перше місце). Зі свого боку Київ пропонує Ер–Ріяду українські аграрні ресурси. Зокрема, під час нещодавнього візиту в Україну саудівського міністра фінансів Ібрагіма аль–Ассафа Прем’єр–міністр Микола Азаров виступив з ініціативою укласти довгостроковий план співробітництва щодо експорту на Аравійський півострів українського ячменю.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>