Після урану

28.09.2011

Київ виконує своє зобов’язання щодо ліквідації високозбагаченого урану, яке рік тому дозволило Вікторові Януковичу завоювати симпатію (у вигляді короткої зустрічі) президента США Барака Обами. А тепер, за прогнозами деяких експертів, може «заплющити очі» Вашингтону на судове переслідування лідерів опозиції в Україні.

Позавчора у Нью–Йорку держсекретар Сполучених Штатів Хілларі Клінтон та міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко підписали меморандум про взаєморозуміння в ядерному співробітництві безпеки. Згідно з цим документом, до березня 2012 року, коли відбудеться наступний саміт з ядерної безпеки, наша дер­жава зобов’язується позбутися всіх своїх запасів високозбагаченого урану.

США, у свою чергу, зобов’язуються надати Україні технічне сприяння та фінансову допомогу в розмірі понад 60 мільйонів доларів для ліквідації високозбагаченого урану і модернізації цивільних ядерних дослідницьких об’єктів для роботи з безпечнішим низькозбагаченим ураном. Також за допомогою Вашингтона в Україні буде зведено сучасну дослідницьку ядерну установку «Джерело нейтронів», яка виготовлятиме понад 50 різних ізотопів для лікування хворих на рак та ін.. Ввести установку в експлуатацію планується з 2014 року.