Янукович потрапив у «Сімпсони»?

28.09.2011
Янукович потрапив у «Сімпсони»?

Його звуть Віктор. Він мафіозі. Живе в місті Київ, яке розташоване у країні з назвою на кшталт Юкрейн... Це епізод із першої серії нового, 23–го, сезону мега–популярного американського мультсеріалу «Сімпсони». Прем’єра відбулася минулих вихідних на американському телеканалі «Фокс». Чи дійде ця серія до ефіру в Україні — невідомо.

Автори мультфільму спеціально не акцентували на тому, якою ж є справжня назва країни, — вочевидь, аби не мати юридичних проблем. Про місце дії розповідають так: «Ukrane, Ukreign — ех, та скільки є тих Києвів?». Але на панорамах міста, показаних у мультику, вгадуються майдан Незалежності, Лядські ворота, Києво–Печерська лавра. Тож не важко здогадатися, хто такий Віктор.

Місія мафіозі — піймати колишнього спецагента Вейна, який заприятелював із головним героєм серіалу, Гомером Сімпсоном. Свого часу Вейн брав участь у операції проти Віктора, в якій випадково було вбито дружину кримінального ватажка. До речі, ця сцена дуже показова: перш ніж вилітає «дурна куля», Віктор каже дружині: «Я ж казав тобі залишатися в своїй кімнаті!». Недруги Президента України запідозрили у цій сцені натяк на колізію довкола першої леді Людмили Янукович, яку Віктор Федорович уперто не бере з собою на публічні заходи.

Окрім того, автори мультфільму висміюють те, що Віктор не вміє користуватися комп’ютером: він навчається премудростям клавіатури та мишки у помічників. При бажанні тут теж можна виявити паралелі з головним кабінетом України, в якому нема комп’ютера...

До речі, за сюжетом, мафіозі Віктор саме з інтернету дізнається про те, що співачка Бейонсе погодилась виступити на дні народження його дочки. Нагадаємо, якраз Бейонсе співала на відкритті «Донбас–арени».

Зважаючи на українські реалії, ця серія може не дійти до українського глядача. Правом показу «Сімпсонів» в Україні зараз володіє телекомпанія «2+2» — учасниця медіахолдингу «1+1», що належить олігарху Ігорю Коломойському. Його не занесеш до числа «придворних» бізнесменів, але й опозиціонером важко назвати. Певні ознаки цензури на «плюсах» уже помітні.

Нагадаємо, у нас уже був прецедент, коли іноземну гумористичну програму, в якій висміювалася влада, не показували на українському каналі: йдеться про «Велику різницю» на ICTV.

Кореспондент «УМ» спробував дізнатися, чи в Україні показуватимуть першу серію 23–го сезону «Сімпсонів». Працівниця холдингу «1+1», котра взяла слухавку, перепитала: «Це ви про серію з Януковичем?..» Інакше кажучи, на телеканалі вже знають про пікантну серію. Жінка перемкнула кореспондента «УМ» на прес–службу «2+2» — проте там не взяли слухавку...

Актор Євген Малуха, який озвучував Гомера Сімпсона в попередніх сезонах, іще не чув про «українську» серію. «Я не фанат «Сімпсонів» і не стежу за новими серіями. Дивлюся лише ті, над якими працюємо», — зазначив у коментарі «УМ» пан Євген. За його словами, минулого року актори озвучили для «1+1» 20–й сезон. Після того Малуха не отримував свіжих пропозицій — тож невідомо, коли до нас дійде 23–й сезон. «Не знаю, чи хтось перекладає серіал... Це питання до керівництва каналу, чи купили вони права трансляції на нові сезони. Як тільки купують право — відразу починається адаптація, переклад, дубляж», — розповів «голос Гомера».