Хай тюремний «кум» лікує...

28.09.2011
Хай тюремний «кум» лікує...

Учора мітингувальники під судом активізувалися. (Фото Рейтер.)

Завтра зранку Печерський райсуд столиці продовжить розгляд справи екс–глави МВС Юрія Луценка, якому закидають зловживання владою та заволодіння чужим майном. Учора ж захисту колишнього міністра після тривалої перерви у процесі знову не вдалося переконати Феміду звільнити їхнього підзахисного (під вартою він перебуває вже більше дев’яти місяців). Головуючий суддя Сергій Вовк також відхилив клопотання захисту щодо негайної госпіталізації підсудного.

Аргументи адвоката Олексія Баганця: згідно з чотирма висновками комісії Мінохорони здоров’я за травень–вересень 2011 року, якщо Луценка й надалі лікуватимуть у СІЗО, його здоров’я погіршиться, а хвороби прогресуватимуть. Тому лідера «Народної самооборони» потрібно госпіталізувати до спеціалізованої медичної установи. Сам Луценко поскаржився суду на погані умови СІЗО, де неможливе належне лікування. Адже кров у нього беруть просто в брудній камері, а потім кажуть, що здоров’я підсудного покращилося. Він вважає, що його триматимуть під вартою, «доки не здохне».

Позиція сторони обвинувачення інша. За словами прокурора Віктора Клименка, адвокат Баганець перебирає на себе функції і повноваження медиків i посилається на матеріали, яких немає у справі. Мовляв, у висновках МОЗ не йдеться про необхідність госпіталізації підсудного. Це вкрай обурило Луценка, який одразу назвав прокурорів «падлюками» та «гоп–компанією». Мовляв, прокуратура незаконним шляхом здобула результати його обстеження і незаконно розголошує його діагноз у суді. «Цитування мого діагнозу під час судового засідання є злочином, — заявив екс–міністр. — Вони розуміють це, судячи з того, як ці мишки затихли!».

Суд умив руки: відмовивши у клопотанні щодо госпіталізації (мовляв, це не в компетенції Феміди), суддя Вовк водночас переклав відповідальність за переведення хворого до лікарні та його охорону на керівництво СІЗО. Отже, як вирішать пенітенціарії, так і буде.

Надалі Феміда продовжила допит свідків у справі. Ще один iз них — співробітник відділу розвідно–розшукової діяльності МВС Микола Сорока — відмовився від своїх попередніх свідчень, які записані в протоколах прокуратури. Ще й дивувався окремим тезам, мовляв, я такого не казав слідчим під час допитів. Це дало змогу Луценку вчергове закинути прокуратурі фальсифікацію його справи.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора після двотижневої перерви Печерський райсуд продовжив і розгляд справи Юлії Тимошенко, якій інкримінують перевищення повноважень під час підписання газових контрактів iз Росією у 2009 році. Леді Ю та її захист за цей час добре підготувалися до стадії судових дебатів. А прихильники БЮТ, мабуть, скучили за судовими засіданнями за участі їхнього лідера, тож коли автозак із Тимошенко заїхав на подвір’я суду, вони знесли огорожу й намагалися потрапити поближче до екс–Прем’єрки. На заваді їм стали бійці «Беркута».

У самому ж процесі суддя Родіон Кірєєв почав стадію дебатів. І хоча підсудна Тимошенко та її захист клопотали щодо відновлення стадії судового слідства та залучення до матеріалів справи низки документів, суд відмовив їм у цьому. Під час виступу в суді прокурора Лілії Фролової присутні у залі перебивали її колективним муканням.