Хтось — із прохолодою, хтось — із натхненням

23.09.2011
Хтось — із прохолодою, хтось — із натхненням

Столичний «Арсенал» без проблем «завалив» резервістів «Олександрії» — 5:0! (Фото з сайту FCArsenal.com.ua.)

Як для кубкових баталій позавчорашні матчі 1/16 фіналу завершилися доволі передбачувано. Команди, які зійшлися на цій стадії, переважно представляли різні ешелони. В одинадцяти поєдинках суперниками клубів прем’єр–ліги були команди першої, другої ліг та аматори, і лише в трьох — змагалися між собою представники ФПЛ (ще у двох дуелях жереб звів команди не елітного дивізіону).

За регламентом, на цій стадії клуби вищого рангу грають у гостях. Очевидно, що це непогана ідея для поширення футболу в масах. Власне, в цьому і полягає одна з місій Кубка країни — змагання, в якому навіть команда «третьої» ліги теоретично може проторувати собі шлях у єврокубки. Однак, думається, ранній початок більшості матчів (16.00) навряд чи дозволив усім охочим фанам на периферії побачити грандів вітчизняного футболу. Зрозуміло, що на стадіонах у Береговому, Свердловську тощо немає потужних освітлювальних прожекторів, аби проводити матчі у вечірній час. Проте цілком реальним міг би бути варіант «рокіровки» уїк–енду туру чемпіонату України з кубковими баталіями «мід–уїку».

 

І поразка в радість

Найбільшу аудиторію зібрав матч у Чернівцях. На протистояння першолігової «Буковини» та представника ПЛ — «Оболоні» — прийшли подивитися більше 9 тисяч глядачів. Щоправда, «пивовари» привезли переважно молодіжний склад. «Наше становище в чемпіонаті країни змушує посилено готуватися до недільного матчу з «Арсеналом». Тож ми дали шанс пограти 18–річним футболістам», — пояснив кадрові пертурбації тренер молодіжної команди «зелено–білих» Василь Рац.

Саме цей відомий у минулому півзахисник київського «Динамо» угорського походження керував діями «Оболоні» в матчі з «Буковиною», тоді як Сергій Ковалець залишився у Києві з «основою». У підсумку, прохолодне ставлення до Кубка вже на цьому етапі залишило «Оболонь» на узбіччі. На стадії 1/16 фіналу КУ «пивовари» виявилися єдиною командою, котра поступилася нижчому за рангом опонентові в основний час. Першолігова кіровоградська «Зірка» також склала зброю перед слабшими за рейтингом «Сумами» — амбітним клубом із другої ліги, однак слобожанці вирвали перемогу над 14–ю командою першого дивізіону лише в серії пенальті.

Під зав’язку були заповнені трибуни і в Свердловську (7750 глядачів), адже до райцентру Луганської області завітали одноклубники місцевої команди — донецький «Шахтар». Лише сміливий утопіст у цьому матчі міг прогнозувати сенсацію. «Рахунок зустрічі міг бути не 0:2, який цілком нас влаштовує, а набагато більший», — так прокоментував результат тренер свердловців Валерій Бермудес.

У свою чергу підопічні Мірчі Луческу зізналися, що продемонструвати більш результативну гру їм завадило поле. Кіпер «гірників» Андрій П’ятов назвав його «найгіршим в Україні». До речі, у «старті» донеччан на поле вийшли одразу семеро українців, а капітаном був Олексій Гай.

Чи в полі справа?

Поле у Свердловську від інспекторів матчу отримало «трійку». Таку ж оцінку поставили зеленим газонам делегати ФФУ і в більшості міст, де не грають команди елітної ліги.

Винятком стала арена у Кременчуці. Там друголіговий «Кремінь», який у 90–х роках грав у вищій лізі, приймав київське «Динамо» на штучному полі сучасного рівня, до якості якого важко було знайти претензії. Зараз такі газони є в розпорядженні кожного заможного клубу, тож заяви Юрія Сьоміна щодо незручності покриття виглядають нелогічно. Певно, керманич «біло–синіх» просто намагався виправдати дитячі помилки своїх резервістів, чиї промахи призвели до двох голів у ворота Максима Коваля. Особливо «феєричним» був неточний пас назад бразильця Карлоса Корреа. Досвідчений легіонер, що нині міцно засів у дублі, вивів на побачення зі своїм голкіпером 17–річного (!) Микиту Вовченка, і той встановив підсумковий рахунок — 2:3.

Добре, що у киян на той час був хороший гандикап — спершу молодий Сергій Рибалка поклав красень–м’яч зі штрафного у «дев’ятку», нігерійський дебютант Аді невідпорно пробив із меж штрафного майданчика, а бразильський новачок Дуду зблизька розстріляв кіпера «Кременя» Андрія Олійника.

Трьома голами у ворота суперників обмежився і «Металіст», який гостював на крайньому заході країни — в прикордонному Берегові. Опонентом харків’ян був футбольний клуб «Берегвідейк» — переможець Кубка країни серед аматорів 2010 року. За словами Мирона Маркевича, гра була рівною, доки з поля не вилучили гравця закарпатського клубу Михайла Гурку. Забити три м’ячі знекровленим любителям було справою техніки. А на трибунах стадіону «Дружба» зібралося, до речі, 5 тисяч фанів.

Нові рекорди

Увійшли в раж позавчора футболісти «Волині», які каменя на камені не залишили від «Іллічівця». 7:1 — такого не очікував ніхто. Лучани змогли перекрити власний рекорд результативності (5:0), встановлений у сезоні 1992/1993 у матчі із «Зорею». «Уже давно у нас не було такого натхнення», — прокоментував гру своїх підопічних Віталій Кварцяний.

Щедрим на голи вийшов і поєдинок у Києві, де на «Оболонь–арені» «Арсенал» пройшовся котком по «Олександрії» — 5:0. Команди грали вдруге за чотири дні. Матч 10–го туру ЧУ переможця не виявив, а в Кубку «каноніри» довели свій клас. Тренер Володимир Шаран провал «Олександрії» пояснив просто: «Практично на кожній позиції грав інший виконавець у порівнянні з матчем чемпіонату». Водночас керманич «Арсеналу» Леонід Кучук не експериментував — віддав перевагу перевіреним бійцям. Один із них — капітан Максим Шацьких — забивши останній м’яч у поєдинку, вийшов на другу позицію в рейтингу найкращих бомбардирів в історії Кубка України.

Додамо, що четвертою командою «вишки» — після «Оболоні», «Олександрії», та «Іллічівця», яка вибула з Кубка, стала «Таврія». Підопічні Семена Альтмана програли вже третій матч поспіль. Цього разу — донецькому «Металургу», що набрав хороший хід.

 

ТАБЛО

Кубок України. 1/16 фіналу (результати матчів, що завершилися в середу після 18:00)

«Енергетик» (Бурштин) — «Чорноморець» (Одеса) — 0:1

Гол: Фонтанеллі, 31

Нереалізоване пенальті: Діденко, 75 («Ч»)

«Арсенал» (Біла Церква) — «Кривбас» (Кривий Ріг) — 2:3 (у дод. час)

Голи: Славов, 11; Леонов, 73 — Валєєв, 45+1; Бартулович, 83; Федорчук, 120

«Арсенал» (Київ) — «Олександрія» — 5:0

Голи: Максимов, 45, 52; Гоменюк, 66; Міколюнас, 85; Шацьких, 90+3

«Суми» — «Зірка» (Кіровоград) — 1:1 (пен. — 3:2)

Голи: Мельник, 83 — Гололобов, 55

«Металург» (Донецьк) — «Таврія» (Сімферополь) — 2:0

Голи: Соарес, 14; Маріо Сержіо, 39

«Волинь» (Луцьк) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 7:1

Голи: Скоба, 19; Майкон, 41, 67; Масло, 57; Лопес, 64, 72, Шарпар, 90 — Окріашвілі, 62

Вилучення: Касьян, 79 («І»)

«Металург» (Запоріжжя) — «Говерла–Закарпаття» (Ужгород) — 1:0

Гол: Матеус, 65

Вилучення: Райчевич, 90+2 («Г»)