НОВИНИ ПЛЮС

21.09.2011

У Туреччині перевернувся автобус з українцями

На турецькому курорті Анталія у ДТП постраждали українські туристи. Як повідомив прес–секретар МЗС України Олександр Дікусаров, автобус компанії «Тезтур», що перевозив наших співвітчизників, учора перекинувся під час руху. Один турист, імовірно, загинув (станом на вчора МЗС перевіряло цю інформацію), а ще 21 отримав поранення.

Теракт в Анкарі

Учора в центрі столиці Туреччини Анкари стався вибух, у результаті якого загинули щонайменше дві людини. Ще понад 10 осіб отримали поранення, троє з них — у критичному стані. Вибух прогримів у районі Кизилай, де розташовані держустанови та магазини і завжди людно. Джерела у МВС Туреччини повідомили, що вибух стався в мікроавтобусі, поруч з управою центрального району Чанкая. Вибухова хвиля у кількох сусідніх будинках вибила вікна. Станом на вчора по обіді відповідальність за теракт не взяла на себе жодна екстремістська організація.

Ще одна жертва авіашоу в Неваді

У лікарні міста Ріно (штат Невада) помер іще один потерпілий внаслідок катастрофи під час авіашоу минулої п’ятниці. Таким чином, кількість жертв сягнула 10 осіб.

В Італії судять сейсмологів

В Італії вчора почався суд у справі про ненавмисне вбивство мешканців Аквіли 6 квітня 2009 року. Обвинуваченими у справі проходять шість сейсмологів та урядовець, які не сповістили населення міста про необхідність залишити свої будинки напередодні потужного землетрусу, потужність якого сягала 6,7 бала за шкалою Ріхтера. На думку прокуратури, обвинувачувані применшили ступінь небезпеки прийдешнього стихійного лиха, в результаті якого в столиці адміністративного регіону Абруццо загинули 309 людей. Як сказано в обвинувальному висновку, групу із семи осіб підозрюють у недбальстві та наданні «поспішних і неточних прогнозів сейсмічної активності».

Підсудним загрожує до 15 років в’язниці і штраф у розмірі понад 21 мільйон євро. Усі вони входили в експертну групу і займалися оцінкою ризиків можливого землетрусу на початку квітня 2009 року, після того як iз кінця 2008 року в районі Аквіли було зареєстровано понад 400 незначних підземних поштовхів. Проте експерти визнали, що великого землетрусу в районі міста не буде. На свій захист учені стверджують, що передбачити настільки потужний землетрус було неможливо, проте вони все одно рекомендували зміцнити сейсмічно нестійкі будівлі в Аквілі, щоб уникнути їх руйнування. Позицію обвинувачених у відкритому листі до президента Італії Джорджо Наполітано підтримали понад п’ять тисяч учених.

Радянський герб — не торгова марка

Європейський суд юстиції ухвалив, що радянський герб, на якому зображені земна куля, серп, молот і п’ятикутна зірка, не може бути зареєстрований як торгова марка на території Євросоюзу, оскільки це зображення «порушує громадський порядок або суперечить моральності хоча б однієї із частин ЄС». Раніше агентство Ohmi, що відповідає за реєстрацію торгових марок на території ЄС, відхилило запит про реєстрацію зображення герба СРСР як торгової марки, оскільки радянська символіка суперечить поняттям про суспільний лад і моральність для «значної частини» жителів Угорщини, Чехії та Естонії. Компанія Couture Tech Ltd, яка подавала запит, оскаржила це відхилення у вищій судовій інстанції ЄС, проте Європейський суд юстиції залишив рішення агентства без змін.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>