Падіння по сусідству

20.09.2011
Падіння по сусідству

Сергій Стаховський.

Результати українських тенісистів в індивідуальних турнірах різко контрастують із виступами в збірній. Наші панянки підзабули смак перемог на змаганнях WTA, зате командою вже вдруге пробилися до елітної групи Кубка федерації. Чоловіки ж час від часу виграють трофеї АТР, а от національна збірна зазнає невдачі за невдачею. Позавчора цей факт підтвердився ще раз: чоловіча команда України програла словакам і залишила першу групу Кубка Девіса.

Звісно, поліпшити ситуацію міг би Олександр Долгополов — якби погодився виступати за «синьо–жовтих». Але 20–та ракетка світу на це не йде, вимагаючи гідної (на його думку) винагороди. Сергій Стаховський та Ілля Марченко нині переживають ігровий спад, а командного духу й бажання замало, аби розраховувати на місце бодай у другому за рангом дивізіоні світового тенісу.

Минулого уїк–енду в Братиславі українці та словаки сперечалися за право залишитися на наступний рік у першій групі Євро–Африканської зони. Місце баталій добре знайоме лідерові нашої збірної Стаховському, адже саме в цій країні Сергій має офіційну резиденцію. Утім така обізнаність мало посприяла Стаху та збірній.

Поразка Іллі Марченка (153–й номер світового рейтингу) Мартіну Кліжану (86) у стартовому матчі в п’ятницю нікого не здивувала. Як, утім, і вечірній трисетовий успіх Стаховського (63) у грі з другим номером словацької збірної Паволом Червенаком (253). Тож після першого дня дуелі встановилася рівновага — 1:1.

Багато в чому визначальною стала суботня парна зустріч. Господарі виставили на ґрунтовий корт зіграний дует Філіпа Полашека й Ігоря Зеленая, котрі у парному табелі про ранги посідають, відповідно, 36–те й 63–тє місця. Наші ж Сергії — Бубка та Стаховський — разом грають лише в Кубку Девіса. Хлопці билися «до останнього патрона», двічі брали гору на тай–брейках, та все ж підсумок п’ятисетового марафону виявився на користь словаків.

«Суперники вдало подавали й добре діяли біля сітки. Якщо чесно, то я не очікував від них такої гри. Так що вони виявилися сильнішими за нас», — зізнався згодом Бубка–молодший, якому не допомогла й підтримка батька (президент НОК зміг знайти час, аби прилетіти на теніс до словацької столиці).

Здавалося, в неділю мав зрівняти рахунок матчу Сергій Стаховський. Але втома після суботнього двобою не дозволила нашому лідеру довести перевагу над Кліжаном, котрий напередодні відпочивав. Мартін зробив рахунок протистояння 3:1, чим позбавив завершальну гру турнірного значення.

«На якийсь час я втратив концентрацію, що може статися з кожним. На жаль, я не реалізував свої шанси, а суперник ними скористався повністю», — засмучено визнав Стах.

Насамкінець наш капітан Орест Терещук дав зіграти запасному Артему Смирнову (294), але й він свою зустріч програв. Таким чином, у 2012 році збірна України виступатиме в другій групі Євро–Африканської зони.

 

ТАБЛО

Кубок Девіса. Перша група. Євро–Африканська зона. «Плей–оф». Словаччина — Україна — 4:1

Кліжан — Марченко — 6:7 (4:7), 6:3, 6:1, 6:3

Червенак — Стаховський — 5:7, 2:6, 1:6

Полашек/Зеленай — Бубка/Стаховський — 7:5, 6:7 (3:7), 6:2, 6:7 (3:7), 6:4

Кліжан — Стаховський — 6:4, 3:6, 7:6 (8:6), 6:2

Червенак — Смирнов — 6:4, 6:4

* * *

Світова група. Півфінали. Іспанія — Франція — 4:1, Сербія — Аргентина — 2:3.