«Вільним» — медалі

20.09.2011
«Вільним» — медалі

Ібрагiм Алдатов (знизу) в програнiй сутичцi за «золото». (Фото Рейтер.)

Після невдалого виступу у Стамбулі наших борців греко–римського стилю, які не спромоглися завоювати навіть жодної путівки на Олімпіаду–2012, ситуацію дещо підправили «вільники». Але тільки певною мірою, адже від них теж очікували більшого.

Минулого четверга настрій підняли одразу дві представниці прекрасної статі. 25–річна одеситка Ганна Василенко стала чемпіонкою світу у вазі до 59 кг, почергово здолавши суперниць із Канади, Китаю, Азербайджану й Швеції. Щоправда, ця вагова категорія не входить до програми Олімпійських ігор. А от Тетяна Лазарєва, взявши «бронзу» у вазі до 55 кг, забезпечила Україні місце в цій категорії у Лондоні–2012. Поборовши білоруску, португалку й полячку, досвідчена атлетка з Донецька поступилася в півфіналі представниці Канади. Зате в сутичці за бронзову нагороду здобула вольову перемогу над росіянкою Марією Гуровою (0:1, 1:0, 2:0 — за періодами).

На цьому успіхи «синьо–жовтих» у жіночій боротьбі закінчилися. У першій же зустрічі — з китаянкою — зійшла з дистанції екс–чемпіонка світу Катерина Бурмістрова (72 кг). Ще одна борчиня з Китаю стала на шляху до бронзової відзнаки чемпіонки Європи Юлії Остапчук (63 кг). Американка азійського походження вибила в 1/8 фіналу Олександру Когут (48 кг). У неолімпійських категоріях молоді Юлія Махиня (67 кг) і Ольга Нерепеха (51 кг) завершили змагання на п’ятій і 12–й позиціях відповідно. У командному заліку українки посіли восьмий рядок протоколу.

Що ж до наших чоловіків–вільників, то єдиною радістю для підопічних Руслана Савлохова стало «срібло» й олімпійська ліцензія Ібрагіма Алдатова у категорії до 84 кг. Турнірний шлях 28–річного харків’янина складався з дуелей із суперниками з колишніх радянських республік. Наш екс–чемпіон світу позавчора переміг молдаванина, білоруса, грузина й латвійця, а у фіналі поступився Шаріфу Шаріфову з Азербайджану (0:1, 0:2).

Призери Пекіна–2008 Андрій Стадник (66 кг) і Василь Федоришин (60 кг) програли в 1/4 і 1/8 фіналу відповідно. У перших же сутичках зійшли з дистанції Юрій Леденьов (55 кг), Дмитро Рончак (74 кг), Ален Засєєв (96 кг), Мурадин Кушков (120 кг).

Таким чином, збірна України в командній класифікації посіла 12–те місце.

Нинішній чемпіонат світу був лише першим турніром, на якому розігрували путівки на Ігри–2012. Тож у наших борців ще є час і можливості, аби значно збільшити кількість олімпійських перепусток.