Прокурорські калорії

16.09.2011

На засіданні в Сумського міського голови відбувся акт iз театру абсурду. Напередодні з’явився припис Зарічної прокуратури Сум, у якому суворо попереджалося: школи не мають жодного права брати кошти з батьків на харчування учнів 1—4–х класів! Із вереснем прийшов і наслідок припису. «З початку навчального року, — нагадав заступник головного санітарного лікаря Сум Володимир Гладнєв, — для дітей молодших класів організовано безкоштовне харчування. Але при цьому діти отримують 350 калорій при нормі 800—850». Отже, директорам слід чекати покарань за невідповідне нормі харчування?

«Бюджет виділяє на безкоштовне харчування дітей 1—4–х класів 3,15 гривні на день, — пояснює начальник міського управління освіти Антоніна Данильченко. — Звичайно, цього на повноцінне харчування не вистачає. Тепер директорів карають, але як вони можуть виконувати норми, якщо бракує коштів?». «Так, гроші з бюджету не забезпечують норми, — погоджується міський голова Геннадій Мінаєв. — Але, згідно з рішеннями батьківських комітетів, батьки готові додавати кошти. І як ви будете людям в очі дивитися, розказуючи, що батьки не мають права платити за харчування своїх дітей?».

Зауважимо, не в усіх містах України бюджет дає «пайку» для учнівського харчування. Хай вона невелика — 3,15 гривні; а для дітей, які залишаються й на групу продовженого дня, — 4,35 гривні, все ж це копійка, що економить батьківські кошти.

Опитування, проведене місцевими ЗМІ «по гарячих слідах», засвідчило: батьки справді готові доплачувати, бо хто ж не хоче, аби дитина була ситою, а головне — здоровою? Але як тепер розв’язати колізію, що склалася? Перевіряючі не поступаються. А директори шкіл наразі стали заручниками, винними з усіх боків.