Аврал під мембранами

16.09.2011
Аврал під мембранами

Тиждень тому віце–прем’єр Борис Колесников прозвітував: найбільша євроарена України — НСК «Олімпійський» — готова на 95%. За місяць до урочистого відкриття, запланованого на 8 жовтня, віце–прем’єр відзначив швидкі темпи робіт «косметичного характеру» і додав, що відтягувати вже нікуди, бо 8 жовтня — це остаточна дата. Колесников зазначив, що на відкритті спортивних заходів не буде, натомість виступить близько тисячі артистів. А вже після шоу візьмуться тестувати поле: перший матч на оновленому «Олімпійському» пройде 11 листопада — між збірними України та Німеччини.

Цікаво, що з головної арени Євро–2012 зараз зробили мало не найбільш засекречений об’єкт Києва — охоронці забороняють фотографувати стадіон та його робітників навіть із–за території комплексу. Але для журналістів «УМ» на НСК «Олімпійський» організували ексклюзивну екскурсію відповідно до поставлених дирекцією суворих вимог.

 

Дах митиме дощ

Робота на головному спорткомплексі країни триває і на полі, і навколо стадіону. На підходах до «Олімпійського» кладуть плитку. На місці знесеної ковзанки «Крижинка» пра­цюють екскаватори. Замість льодового стадіону мають звести дворівневу «зону гостинності». У прес–службі «Олімпійського» нам розповіли: «Це будуть два майданчики, де УЄФА встановить намети спонсорів, під ними — підземні приміщення (антидопінговий центр, можливо, музей та технічні приміщення). Після закінчення Євро–2012 на місці «зони гостинності» з’являться тенісні корти, нова ковзанка і спортивна арена на 3 000 місць».

Паралельно триває робота і за 20 метрів від головного входу чаші «Олімпійського»: із багатоповерхівки, яка хоч і не входить до складу комплексу, а належить приватній особі, зроблять п’ятизірковий готель; будинок включили в архітектурний ансамбль стадіону.

Згори, на даху стадіону, завершують монтаж крівлі. 640 круглих отворів діаметром 2—3,5 метра перекривають прозорими куполами–мембранами. Це має забезпечити природне освітлення. А тефлонове покриття крівлі — самоочистку під час дощів. Міцність такого покриття працівники називають вражаючою — 13 тонн на квадратний метр.

Поле вбережуть від ніг артистів

За два дні обіцяють закінчити вкладати трав’яний газон, привезений у холодильних камерах зі Словаччини. Зараз над цим і працюють, а з частини вже готового газону спецінструментами здувають пісок (траву транспортували рулонами, і на верхню частину потрапило багато піску). Уже за два тижні, коли грунт (пісок і дерен) прийме траву, газон буде готовий до проведення матчів. Усі інженерні комунікації, дренаж, полив і підігрів уже влаштовано й проте­стовано. «Постелити траву — це ще не значить забезпечити якісний газон для футбольного поля. На одному з нових стадіонів Польщі робили так само, однак через кілька тижнів трава пожовкла через брак освітлення», — каже польський фотограф Томаш Гржиб, який обстежував київську арену паралельно з нами.

Оскільки у день відкриття планується концерт, над газоном встановлять спеціальне накриття. Також найближчим часом почнуть стелити фінішне покриття бігових доріжок та облаштовувати легкоатлетичні сектори, розповідають працівники.

Перевірку на працездатність уже пройшли два нові табло, встановлені на місці колишніх. 103 кв. м — одні з найбільших у Європі. «На них показуватимуть зокрема й повтори голів та цікавих моментів — вони здатні відтворити будь–яку графічну інформацію, відео... Уже запускали ролики, все працює відмінно», — розповідають представники стадіону.

Тим часом на секторах продовжують встановлення антивандальних англійських сидінь; їх уже випробували ударами ногами та стрибками. Крісла спеціально зробили різнокольоровими — у строкатих відтінках синього й жовтого — камера «братиме» сидіння так, що навіть на маловідвідуваних матчах складатиметься враження, ніби увесь стадіон заповнений.

Крісла бізнес–ложі встановлювати тільки почали.

Кореспонденти «УМ» протестували і перші, й другі. У бізнес–класі сидіння м’які й значно комфортніші, з оббивкою зі штучної шкіри та підлокітниками. А звичайні — справді міцні, «пружинисті». У дорогих ложах обіцяють узагалі «повний фарш» з особливою ортопедичною конструкцією.

До речі, на «Олімпійському» запевняють: квитки під час проведення європейської першості продаватимуть на всі наявні місця — 70 050, хоча раніше була інформація, що нижні ряди залишаться порожніми, адже з них не видно все поле. Але тепер кажуть, що арену буде видно цілком і з перших рядів також — рекламні щити встановлять невисокі.

Януковича посадять за скло

Презентанти стадіону продемонстрували «Україні молодій» уже готові приміщення для 42 фаст–фудів (при виході з нижнього та верхнього ярусів). До Євро–2012 їх обладнають екранами, на яких транслюватимуть меню. «У нас діятиме одна центральна кухня площею близько 1000 кв. м, — розповідають працівники прес–служби під час екскурсії. — Вона й обслуговуватиме всі пункти харчування — від VIP–ресторанів до кафе швидкого харчування. Оператор узагалі буде наш, єдиний, але на час Євро працюватиме інший — від УЄФА».

У президентській ложі (другий рівень західної трибуни) встановлять броньоване скло — кажуть, такі вимоги для стадіонів класу «еліт».

Готуються й комерційні зони — у два рівні, тут теж можуть відкрити кафе і ресторани або салони краси чи магазини.

У VIP–зонах теж буде розвинена інфраструктура — кімнати для роботи ЗМІ, два конференц–зали (на 450 і 30 місць), дві великі лаунж–зони, кафе. Оновлений Італійський дворик сполучатиме будівлю зі стадіоном.

Для поважних персон закінчують оздоблювати і підземний паркінг на 250 місць, звідки на ліфті особа потраплятиме в лаунж–зону, потім — безпосередньо до своєї корпоративної ложі (скайбокса). А вже там — програма максимум: від кавової машини до барної стійки з індивідуальним виходом на трибуну із закріпленими місцями.

Паркувальний розрахунок такий: скайбокс на 8 осіб — дві автівки, на 4 — одна. У прес–службі пояснюють, чому парковка обслуговуватиме тільки поважних відвідувачів: «Паблік–сектор приїздить переважно не на своїх авто, а хто приїде автомобілем, зможе припаркуватися на Черепановій горі біля Київської фортеці, там до 300 місць».

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>