НОВИНИ ПЛЮС

16.09.2011

ПРО в Україні поки не буде

Україна поки що не збирається розміщувати на своїй території елементи протиракетної оборони (ПРО). Про це заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. «Питання щодо розміщення елементів ПРО в Україні сьогодні не стоїть», — заявив учора журналістам очільник МЗС. Нагадаємо, напередодні угоду зі США про розміщення елементів ПРО на своїй території підписала Румунія.

У Білорусі судять підривників мінського метро

У Білорусі вчора почався судовий процес у справі про теракт у мінському метро, скоєний 11 квітня цього року. За білоруським законодав­ством, максимальне покарання за тероризм — смертна кара. Підсудних Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова також звинувачують в організації ще двох вибухів: 2005 року у Вітебську і 2008 року в Мінську, які були кваліфіковані як хуліганство. Кримінальна справа налічує 550 томів. На думку слідчих, єдиним мотивом злочинів стала «просто нелюбов до людей».

Парламент Італії затвердив пакет економії

Нижня палата парламенту Італії позавчора ухвалила другий за три місяці пакет жорстких заходів для економії близько 54 мільярдів євро бюджетних коштів. Раніше урядовий законопроект, що передбачає, зокрема, зростання податків і збільшення пенсійного віку для жінок, схвалив італійський Сенат. Уряд Сильвіо Берлусконі розраховує за допомогою нових заходів домогтися збалансованого бюджету до 2013 року. В обмін на ці кроки Європейський центральний банк обіцяє виділити Риму фінансову підтримку, щоб допомогти йому уникнути боргової кризи — як та, в якій опинилася Греція.

Нагадаємо, державний борг Італії сягнув рекордної позначки в 1 трильйон 901 мільярд 919 мільйонів євро, що становить 23% від сукупного боргу держав–членів ЄС. Це критична сума, адже розмір стабілізаційного фонду Євросоюзу, створеного для допомоги державам, що перебувають на межі банкрутства, становить лише 440 мільйонів євро.

Криза в Бельгії ось–ось завершиться?

Політична криза в Бельгії наблизилася до розв’язання: як заявив лідер соціалістів франкомовної Валлонії Еліо Ді Рупо, переговори про створення правлячої коаліції зійшли з мертвої точки. За його словами, вісім партій «зробили перший рішучий крок» до згоди після 15–місячного цейтноту. Упродовж усього цього періоду Бельгія живе без повноцінного уряду. Кризу спричинила суперечка щодо розширення автономії регіонів, якого добиваються фламандські партії, що представляють північ країни. Південні валлонці виступають проти. За словами Ді Рупо, під час переговорів сторонам удалося домовитися про статус «каменя спотикання» — двомовного виборчого округу Брюссель—Халле—Вілворде.

Нагадаємо, в.о. прем’єр–міністра Бельгії Ів Летерм, якого запросили обійняти посаду віце–президента Організації економічного співробітництва і розвитку, збирається подати у відставку з поста глави уряду.

Авіакатастрофа в Анголі

В Анголі розбився військово–транспортний літак, на борту якого перебувало 36 осіб. Як повідомляє ІТАР–ТАКС із посиланням на ангольське державне радіо, катастрофа сталася з поки що нез’ясованих причин невдовзі після злету. Загинуло 30 осіб, більшість із них — високопоставлені військові. Шістьом людям (трьом генералам та трьом полковникам) вдалося вижити.

НАСА будує ракету для подорожей на Марс

Американське космічне агентство НАСА опублікувало проект нової ракети Space Launch System (SLS), яку планується використовувати для доставки космонавтів на Місяць і Марс. Як зазначив в інтерв’ю газеті «Нью–Йорк таймс» директор НАСА Чарльз Френк Болден, SLS буде найбільш потужною ракетою з часів ракети Сатурн–5, яка доставила астронавтів на Місяць. Створення цього космічного транспорту обійшлося бюджету США у понад 10 мільярдів доларів. Перший запуск ракети заплановано на 2017 рік.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>