Де був Каддафі, тепер ходить Саркозі

16.09.2011
Де був Каддафі, тепер ходить Саркозі

У Тріполі Ніколя Саркозі та Джеймс Камерон відвідали госпіталь, де лежать постраждалі під час воєнних дій, і потиснули руки пораненим повстанцям. (Фото з сайту daylife.com.)

Здобувши за допомогою бомбардувальників НАТО й офіційної політичної та неофіційної фінансової підтримки провідних держав–членів Альянсу перемогу над силами Муаммара Каддафі, лівійські повстанці ще не встигли сформувати уряд і взятися до повноцінного управління державою, але вже приймають іноземних гостей. Учора з візитом до Тріполі прибули одразу два державні лідери: прем’єр–міністр Великої Британії Девід Камерон і президент Франції Ніколя Саркозі. Це перший візит глав іноземних держав до Лівії після перемоги революції.

 

Сарко не зможе — філософ допоможе

Як повідомила прес–служба Камерона, в цій поїздці вони із Саркозі планували зустрітися з головою Національної перехідної ради (повстанського органу влади, який уже визнали єдиною легітимною владою Лівії більшість держав) Мустафою Абдель Джалілем та відвідати столицю революціонерів — місто Бенгазі. Попри те, що спокійною ситуацію в Лівії досі не назвеш, Абдель Джаліль пообіцяв високопоставленим гостям повну безпеку. Нагадаємо, саме Франція та Британія були головними ініціаторами початку воєнної операції НАТО проти Лівійської Джамахірії.

Як зазначає Бі–Бі–Сі, французького президента в цій поїздці, окрім міністра закордонних справ Алена Жуппе, мав супроводжувати й філософ Анрі Бернар Леві. Саме він, на думку багатьох оглядачів, особисто переконав Саркозі в необхідності воєнних дій проти Лівії.

Як наголосив в ефірі французького телеканалу «І–теле» міністр європейських справ Франції Жан Леонетті, візит Камерона й Саркозі свідчить «про підтримку, яку Європа надає лівійському народу». «Це історичний поворот у французькій та європейській політиці щодо арабських країн. Уперше європейські військові допомогли арабському народу звільнитися від диктатури, — тішиться міністр. — Європейський Союз повністю підтримує шлях реформ у Лівії і готовий надати їй допомогу, щоб ця країна еволюціонувала в демократичну державу».

Паралельно Велика Британія підготувала проект резолюції Ради Безпеки ООН щодо послаблення санкцій, накладених на Лівію. Адже вони стосувалися режиму Каддафі, а тепер до влади прийшли «наші» — на демократичність та прозахідність Національної перехідної ради Європа і США покладають великі надії. Напередодні з головою НПР Абдель Джалілем зустрівся високопоставлений посланець США Джеффрі Фелтман, який запевнив свого візаві, що Вашингтон підтримує революціонерів.

Каддафі не здається і просить захисту в Радбезу ООН

А бої в Лівії тим часом тривають. Напередодні приїзду Камерона–Саркозі Абдель Джаліль закликав країни Заходу надати лівійським повстанцям військову техніку і спорядження для придушення спротиву чотирьох міст, які досі залишаються у руках прихильників Каддафі. Ідеться про малу батьківщину екс–диктатора, прибережне місто Сирт, а також Бені–Валід та міста Джуфра і Сабха на півдні країни. За словами голови Національної перехідної ради, поки спротив «каддафівців» не буде придушено остаточно, частина повстанської адміністрації залишатиметься в Бенгазі.

Попри те, що його поразка вже очевидна всьому світу, повалений лідер Лівії Муаммар Каддафі ще борсається. Як і кожен диктатор, якого обожнював (щиро чи вимушено) його народ, Каддафі не може повірити в те, що ця любов так стрімко зробила горезвісний крок і обернулася на ненависть. Розшукуваний повстанцями та Інтерполом, потенційний «клієнт» Міжнародного кримінального суду в Гаазі, екс–очільник Лівійської Джамахірії, схоже, залишається в межах держави, попри пропозиції країн на кшталт Гвінеї–Бісау чи Венесуели надати йому притулок. І, можливо, не даремно, адже хтозна, як поведеться влада цих держав у разі тиску з боку «сильних світу цього». Нігер, який днями «з гуманітарних міркувань» прихистив у себе одного із синів екс–диктатора Сааді Каддафі, уже помістив його під домашній арешт — «про всяк випадок». А доброму другу Муаммара Уго Чавесу в разі чого навряд чи захочеться сваритися з на словах такими ненависними йому США , які є основним споживачем венесуельської наф­ти — головного джерела наповнення бюджету цієї латиноамериканської держави.

Зі свого сховку десь у лівійській пустелі (так принаймні припускають повстанці) полковник Каддафі звернувся до Ради Безпеки ООН із закликом вжити заходів, щоб захистити його рідний Сирт від ударів авіації НАТО. У листі, переданому телеканалу «Арраї», що базується в Сирії, Муаммар наголошує: сили НАТО можуть «чинити звірства», тому «обов’язок Радбезу ООН — негайно втрутитися, аби покласти край цим злочинам».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>