Примушення до миру

16.09.2011
Примушення до миру

Анатолій Тимощук (ліворуч) відіграв за «Баварію» повний матч у Вільярреалі. (Фото Рейтер.)

Як і у вівторок, у середу чотири зустрічі групового турніру Ліги чемпіонів закінчилися нічийними результатами. Що ж до решти матчів, то якщо в перший день турніру тричі перемагали господарі й одного разу — гості, то позавчора ввечері все трапилося з точністю до навпаки.

Після жеребкування групового етапу журналістський штамп «група смерті» отримав квартет А. І це попри те, що тут грають два новачки Ліги чемпіонів, які зійшлися в першому ж турі. Щоправда, 20 років тому «Наполі», ще з Дієго Марадоною у складі, виступав у турнірі найкращих клубів, коли він називався Кубком чемпіонів. А «Манчестер Сіті» лише тепер частково виправдав багатомільйонні інвестиції потраплянням до ЛЧ із третього місця англійської прем’єр–ліги. Для наставника «городян» Роберто Манчіні матч на стадіоні «Сіті оф Манчестер» вийшов особливим ще й тому, що протистояти довелося клубу своєї Батьківщини.

Дебютанти спочатку обмінялися ударами в поперечину, а по перерві — й голами. Спочатку уругвайська зірка гостей Едінсон Кавані вдало завершив контр­атаку, а потім сербський захисник «Ман. Сіті» Александр Коларов чудово виконав штрафний. Уже за хвилину Коларова замінили, оскільки в нього відкрилася кровотеча з носа, зламаного в цій грі трохи раніше.

У другому поєдинку групи А «Баварія» доволі впевнено здолала в Іспанії «Вільярреал» — 2:0. До цього «жовта субмарина» виграла дев’ять єврокубкових матчів поспіль і ніколи не поступалася на власному полі німецьким клубам. На відміну від бундесліги, де Анатолій Тимощук проводить час переважно на лаві запасних, позавчора українець вийшов у стартовому складі баварців і відіграв повний матч. На 53–й хвилині він отримав від турецького рефері Чакира жовту картку.

Нічиєю завершився стартовий двобій і для другого колективу з Манчестера. У групі С «червоні дияволи» відігралися в Лісабоні. Спочатку показово швидку атаку «Бенфіки» завершив парагваєць Оскар Кардосо, котрого влітку намагалося придбати київське «Динамо». Рівновагу потужним пострілом у «дев’ятку» відновив 37–річний Райан Гіггз. Відтак валлієць став найстаршим футболістом — автором голу в Лізі чемпіонів. При цьому він зрівнявся з іспанцем Раулем за кількістю сезонів, в яких відзначався голами, — 16. Загалом же рахунком 1:1 мають бути задоволені «Юнайтед», адже їхній данський кіпер Андерс Ліндегор кілька разів по–справжньому рятував команду.

У другому поєдинку цієї групи дебютант ЛЧ, румунський «Оцелул» із міста Галац, цілком міг розраховувати на сприятливий результат у Базелі, адже саме гості атакували більше. Долю зустрічі на користь швейцарців вирішив епізод на 82–й хвилині, коли Адріан Селеджяну збив у власному штрафному майданчику найкращого гравця матчу за версією УЄФА Марко Штреллера. Румунський захисник побачив перед собою червону картку, а досвідчений Александр Фрай реалізував пенальті. Цікаво, що раніше голом відзначився його 22–річний однофамілець Фабіан.

Несподівано закінчилися матчі у групі В. Володар Кубка чемпіонів–2010 «Інтер» програв на своєму стадіоні «Джузеппе Меацца» турецькому «Трабзонспору», який замінив у ЛЧ «Фенербахче» — команду, дискваліфіковану за договірні зустрічі. Єдиний м’яч забив чеський новачок гостей Ондржей Челустка, першим встигши на добивання. Виходить, італійський гранд програв усі три стартові офіційні поєдинки сезону.

Чемпіон Франції «Лілль», здавалося, впевнено вигравав у московського ЦСКА — 2:0, але на останніх хвилинах усе перевернув шкереберть івуарієць Сейду Думбія. Найкращий бомбардир поточного чемпіонату Росії оформив перший дубль ЛЧ цього сезону.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 1–й тур. Матчі середи

Група А. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Наполі» (Італія) — 1:1 (Коларов, 74 — Кавані, 68), «Вільярреал» (Іспанія) — «Баварія» (Німеччина) — 0:2 (Кроос, 7; Рафінья, 76).

Група В. «Лілль» (Франція) — ЦСКА (М, Росія) — 2:2 (Соу, 44; Педретті, 57 — Думбія, 72, 90) «Інтер» (Італія) — «Трабзонспор» (Туреччина) — 0:1 (Челустка, 76).

Група С. «Базель» (Швейцарія) — «Оцелул» (Румунія) — 2:1 (Ф. Фрай, 39; А. Фрай, 84 (пен.) — Пена, 58; вилучення: Хюггель, 87 — Селеджяну, 82), «Бенфіка» (Португалія) — «Манчестер юн.» (Англія) — 1:1 (Кардосо, 24 — Гіггз, 42).

Група D. «Динамо» (Зг, Хорватія) — «Реал» (Іспанія) — 0:1 (Ді Марія, 53; вилучення: Марсело, 73 («Р»)), «Аякс» (Голландія) — «Ліон» (Франція) — 0:0.