Повземо, але вгору

09.09.2011

Конкурентоздатність України зро­стає, але ми все одно плетемося десь між Ботсваною й Гондурасом. Такими є дані оприлюдненого вчора рейтингу конкурентоздатності країн світу, укладеного Світовим економічним форумом (СЕФ) — великою неурядовою міжнародною організацією зі штаб–квартирою у швейцарській Женеві. Цього року рейтинг охоплює 142 держави, серед яких Україна розташована на 82–й позиції — після Ботсвани та Тринідаду і Тобаго, але перед Намібією та Гватемалою.

Порівняно з минулим роком ми піднялися на сім позицій. І значно випередили таких сусідів по колишньому СРСР, як Вірменія (92–ге місце), Молдова (93), Таджикистан (105), Киргизія (129) та навіть Грузія, яка відстала від України на шість сходинок і розташувалася на 88–й позиції. А найкращі серед пострадянських республік показники — в Естонії (33–тє місце), Литви (44), Азербайджану (55) та Латвії (64).

Росія у цьогорічному рейтингу посідає 66–ту сходинку, втративши три позиції порівняно з минулим роком і аж 15 — порівняно з 2009–м. З інших сусідів України найкращі позиції у Польщі, якій експерти СЕФ відвели 41–ше місце. Угорщина — на 48–му, Словаччина посіла 69–те, а Румунія — 77–ме місце у списку. Що ж до Білорусі, то, з огляду на закритість даних і складність отримання інформації, вона до цьогорічного рейтингу взагалі не потрапила.

А лідером за конкурентоздатністю, ще 2009 року витіснивши з першого місця США, вже втретє поспіль залишається Швейцарія. Місця з другого по десяте посідають Сінгапур, Швеція, Фінляндія, США, Німеччина, Нідерланди, Данія, Японія та Велика Британія. Друга за розмірами економіка світу — Китай — на 26–й сходинці. Щодо світових аутсайдерів, то останні три сходинки рейтингу займають Бурунді, Гаїті та Чад.

ДОВІДКА «УМ»

Світовий економічний форум був заснований 1971 року як фонд. Та вже невдовзі переріс в одну з найавторитетніших світових організацій, яка щороку проводить у швейцарському гірськолижному курорті Давос економічні форуми, на які збираються лідери держав, керівники найбільших компаній світу та провідні фахівці в галузі економіки та фінансів.

Щорічні рейтинги конкурентоздатності, які фахівці СЕФ укладають з 1979 року за багатьма економічними, соціальними та освітніми відкритими показниками кожної держави, а також із урахуванням думок кількох тисяч експертів із понад ста країн, у світі шанують за об’єктивність та вважають своєрідним довідником для міжнародного бізнесу при веденні справ із тією чи іншою країною. СЕФ наголошує, що мета рейтингу — визначення переваг окремих національних економік та факторів, які стримують їхній розвиток.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>