Кому на «Фронт?»

09.09.2011

Микола Мартиненко вступив у партію «Фронт змін». «Це опозиційна сила, яка не просто жорстко критикує владу, а пропонує Україні реальну альтернативу розвитку», — прокоментував свій «трансфер» пан Мартиненко, який зберігає посаду голови фракції «Наша Україна — Народна самооборона».

Сам Яценюк заявив, що Мартиненко — «один із небагатьох справжніх професіоналів у нинішньому складі Верховної Ради», і їх «об’єднують спільні цінності та погляди на майбутнє». Які цінності сповідує бізнесмен­політик Мартиненко, що оббігав уже півдесятка політичних «патронів», не є секретом.

Колишній член бізнескрила «Нашої України», якого свого часу зараховували до «любих друзів», висловив переконання, що його партійність не вплине на діяльність «НУНС». «Фракція нараховує понад десять партій. Я завжди рівно та коректно ставився до всіх депутатів, незважаючи на їх належність до тієї чи іншої політичної сили», — каже Микола Мартиненко.

Його перехід у «ФЗ» вочевидь є лише першою ластівкою нарощування кадрової потуги партії Яценюка в парламенті. Досі у «Фронті змін» був лише один знаний політик — сам Арсеній Петрович. Віднедавна триває процес «рекрутування» на «Фронт» депутатів з інших політичних сил. «Яценюк висловлював мені певні пропозиції, але я відмовився», — зазначив у коментарі «Україні молодій» один із членів фракції «НУНС». При цьому деякі депутати виявилися більш погідними й уже готуються поповнити лави «фронтовиків». Зокрема, про це публічно заявив Роман Зварич, який раніше входив у «Нашу Україну», а потім — у «Батьківщину». «Мало хто про це знає, але це так», — розповів Зварич виданню «Фраза».

Кадрові пошуки «Фронту» відбуваються на тлі чуток про те, ніби олігарх Рінат Ахметов пропонує Арсенієві Яценюку спонсорство та умови співпраці під наступні парламентські вибори. Й одним із посередників у цих переговорах виступає соратник Мартиненка Давид Жванія, виключений із лав «НУНС» за перехід у коаліцію.

Днями лідер «ФЗ», відповідаючи на запитання про Ахметова, сказав: справді, він зустрічається з українськими бізнесменами, «а особливо з тими, які створюють таку велику частину ВВП держави».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Група народних депутатів, яких було виключено зі складу «НУНС», учора намагалися пройти на засідання фракції. Вони вважають, що рішення про вигнання ухвалювалися з порушенням регламенту. Голова фракції «НУНС» Микола Мартиненко визнав, що деякі голоси приймали в телефонному режимі.