По канатах кроком руш!

26.08.2011
По канатах кроком руш!

Фредді Нок тримає баланс згори на канатній дорозі.

Швейцарський еквілібрист Фредді Нок цього тижня чимсь нагадує Геракла. Тільки давньогрецький герой здійснив 12 подвигів, а швейцарець задумав сім видатних учинків. Менше, зате щодня. І з благородною метою.

Почав Фредді минулої неділі, піднявшись по тросу канатної дороги на гору Цугшпітце — найвищу точку Німеччини заввишки 2962 м. На тросі він не висів, а крокував по ньому, як канатоходець, причому — без жердини–балансира. Як повідомляє канал Sky News, шлях Нока розтягнувся на 914 м і 20 хв. «Не можу сказати, що я готовий ще раз спробувати пройти цю дистанцію, принаймні знову без жердини, — сказав Нок уже на горі, відповідаючи на запитання журналістів. — До того ж я вже зробив це, то навіщо повторювати?»

Підйом на Цугшпітце був лише першим етапом рекорду, на який Фредді Нок виділив тиждень — по геройству на кожен день. Далі був прохід по канату над гірським озером завширшки 3 км, розташованим на висоті 3800 м над рівнем моря, проїзд на велосипеді по стометровому канату, натягнутому на 50 м над землею, тощо. У такий екстремальний спосіб гер Нок збирає кошти для ЮНІСЕФ — Дитячого фонду ООН.

Подібні рекорди — не новина для відчайдушного швейцарця. Як зазначено на сайті Фредді Нока, починаючи з 1998 року, він сходив на канати, що перебувають під найбільшим ухилом, бігав по канатах на швидкість, протягом 24 годин безперервно крутився в так званому «Колесі смерті» та ін.