«Сильний» здався «синьому»

17.08.2011
«Сильний» здався «синьому»

Микола Азаров i Сергiй Тiгiпко на прес–конференцiї. (Фото Укрiнформ.)

Партія регіонів та «Сильна Україна» почали переговори про злиття в одну політичну силу. Про це на вчорашній прес–конференції повідомили лідери двох структур — Прем’єр–міністр Микола Азаров і віце–прем’єр Сергій Тігіпко. «Ми домовилися виступити з Сергієм Леонідовичем з iнiцiативою об’єднання наших партій, приєднання «Сильної України» до Партії регіонів», — заявив Азаров.

Сергій Тігіпко був стриманішим, аніж формальний начальник: за його словами, спершу в партії відбудеться внутрішня дискусія. «Ситуація у світовій економіці нестабільна. Ми повинні консолідуватися, виробити чітку програму реформ», — зазначив Тігіпко.

Представник національного бюро «Сильної України» Владислав Атрошенко заявив у коментарі «УМ», що об’єднання з ПР — іще не вирішена справа. «Є лише партійне рішення про початок переговорів. Всі висновки зробимо у процесі перемовин. Треба трішки часу», — заявив Атрошенко, колишній «помаранчевий» «губернатор» Чернігівщини.

Сергій Тігіпко взявся за розкручення «Сильної України» за рік до президентських виборів 2010 року. Він кілька років витримував імідж аполітичного діяча, не втручаючись у конкуренцію «помаранчевих» і «синіх». Це дозволило експлуатувати на виборах–2010 імідж нового політика. Під час кампанії Тігіпко критикував у тому числі й Партію регіонів. «Сильний кандидат» здобув на виборах «бронзу» — 13,06% голосів. Після перегонів він погодився на пропозицію увійти в уряд. Займався непопулярними податковою та пенсійною реформами. Пророкували, що Тігіпко піде у відставку й продовжить розвивати «сольну» кар’єру. Зокрема, сам Сергій Леонідович казав: якщо пенсійну реформу не проведуть восени — піде з уряду. Схоже, ці наміри вже в минулому. Тігіпко «згортає» «Сильну Україну» так, як колись відмовився від «Трудової України».

«Злиття із Партією регіонів — це логічний крок, — зазначив у коментарі «УМ» політолог Центру Разумкова Юрій Якименко. — «Сильна Україна» стала складовою партією влади. Очевидно, що на це вплинуло падіння популярності й самого Тігіпка, і його партії. Динаміка підтримки підштовхнула партію до того, щоб логічно завершити процес, і формалізуватися в якості складової частини Партії регіонів».

За даними червневого опитування Київського міжнародного інституту соціології, рейтинг Тігіпка — 6% (він уже пропустив на третю позицію Арсенія Яценюка), а «Сильної України» — 4,3%. Головний фактор падіння рейтингу — причетність Тігіпка до влади.

Юрій Якименко вважає, що первинний розрахунок Тігіпка був інакшим і він справді хотів розвивати самостійний політичний проект. «Він намагався стати альтернативою, новою політичною силою. Результат на президентських виборах був приводом отримати певну позицію після виборів. А виходячи з цього — розглядати шанси партії. Але очевидно, що тепер її перспективи незначні», — прокоментував політолог.

Пан Якименко вважає, що, приймаючи пропозицію увійти в уряд, Сергій Тігіпко зробив правильне тактичне рішення «для утримання позицій», а стратегічно — помилився.

Відзначимо, що в самій Партії регіонів теж неоднозначно ставляться до Сергія Тігіпка. Деякі «регіонали» виступали проти реформи у редакції Тігіпка. Статус–кво дозволяв Партії регіонів перекладати негатив на плечі союзника. Тепер доведеться ділитися і відповідальністю, і негативами.

А тим часом «блакитний» фланг українського політикуму знову став монополією Партії регіонів...