І хай весь світ зачекає

16.08.2011
І хай весь світ зачекає

Голкіпер «Оболоні» Віталій Рева у випадку з 11–метровим не вгадав напрямок м’яча, але зміг відбити його ногою.

Два поєдинки в шостому турі чемпіонату України претендували на звання центральних. Неабиякий інтерес викликав візит «Шахтаря» в Дніпропетровськ — тамтешній «Дніпро» на тлі чемпіона мав шанс підтвердити свої амбіції та показати вагу останніх кадрових підсилень. Водночас цікавим виглядало київське дербі, адже «Динамо» й «Арсенал» до звітного туру йшли без поразок, причому «каноніри» з новим тренером на старті першості вже встигли відібрати очки і в «Шахтаря», і в «Дніпра». І справді, обидва матчі видалися багатими на цікавинки. Утім бажаних сенсацій не сталося: вищі за рангом здолали опонентів без особливих проблем. Тож у турнірній таблиці — знайома картина: на першому місці — «гірники», одразу за ними — динамівці.

 

Що нам меншість, як є Шева!

Гра між «Арсеналом» та «Динамо», призначена в суботу на 18:00, почалася з півгодинним запізненням. Вибираючись на номінально виїзний матч, що проходив на їхньому власному стадіоні, динамівці втрапили у затор. Відтак попросили про невелике перенесення початку гри. Станції метро, аби повторити відомий подвиг московського «Спартака», який у схожій ситуації добирався на стадіон саме таким — громадським — видом транспорту, на Столичному шосе в районі Корчуватого не виявилося. Тож «Арсенал» змушений був чекати на земляків, двічі розминатися й паритися в роздягальні.

Президент «канонірів» Вадим Рабинович заявив, що виступає за анулювання результату гри, яку його команда в підсумку програла. Мовляв, очікування вибило «арсенальців» із колії, от вони й не показали того результату, на який сподівалися. Хоча насправді за регламентом санкції проти команди, що запізнилася, настають тільки в тому разі, якщо вона прибула на гру більш як через півгодини після призначеного часу. А динамівці заїхали на стадіон о пів на шосту.

Сподіватися «червоно–синім» було на що, адже вже в середині першого тайму команда отримала чисельну більшість. Столичний суддя Євген Арановський за надто довгий язик вилучив із поля динамівця Дениса Гармаша. Однак після втрати гравця «синьо–білі» не стали діяти від оборони, а до кінця тайму навіть забезпечили собі комфортну перевагу в рахунку. Спочатку Андрій Шевченко забив свій 80–й м’яч у чемпіонатах України, реалізувавши пенальті за фол Богдана Шершуна на Ярмоленку. (Щоправда, після гри тренер номінальних господарів Леонід Кучук заявить, що в боротьбі із захисником динамівець «намалював» порушення, і арбітр просто мусив «виправитися» перед грандами за червону картку.) А потім той же Шева в контратаці видав розкішний пас на Брауна Ідейє, і нігерійцеві тільки й залишалося, що «розстріляти» Євгена Боровика, вийшовши віч–на–віч.

«Арсенал» у другому таймі хоч і мав величезну територіальну перевагу, однак не створив для оборони «Динамо» надто складних проблем. Якщо не вважати такою «виключення» з гри Андрія Шевченка: українського ветерана в ігровому епізоді випадково вдарив лобом в обличчя литовський хавбек «канонірів» Саулюс Миколюнас, що вийшов на заміну; Шева з тріщиною щелепи попросив заміну.

Безгольова серія «Арсеналу» в номінально домашніх матчах проти «Динамо» відтак розтяглася вже на 755 (!) хвилин.

Дебют нового Калини — гол і вилучення

Усього 22 хвилини знадобилося хорватському новачкові «Дніпра» Ніколі Каліничу, аби відзначитися дебютним м’ячем у чемпіонаті України після виходу на заміну в матчі проти «Шахтаря». Вартість трансферу 23–річного нападника з «Блекберна» до Дніпропетровська — 6 млн. євро. Однак Калінич провів на полі лише 24 хвилини — майже одразу після взяття воріт заробив другу жовту картку, а відтак — вилучення. Фатальним для нього стало зіткнення з Олександром Кучером, якого Калінич, відмахуючись, ударив ліктем по обличчю.

На той момент «дніпряни» вже програвали 1:3, і шансів на порятунок у підопічних Хуанде Рамоса майже не було — настільки спокійно й переконливо діяв «Шахтар» на «Дніпро–Арені». Відправною точкою гри стала шоста хвилина, коли Євген Чеберячко та Іван Стрінич не розібралися, кому з них стежити за Дугласом Костою, а кому — крити Луїса Адріано. Донецькі ж бразильці добре вміють використовувати ляпи оборони суперників. Завдяки цьому у воротах Яна Лаштувки м’яч після ідентичних атак гостей побував двічі ще до перерви.

Після поразки тренер господарів знову говорив про необхідність підсилення своєї команди. А вболівальників зараз найбільше хвилює, чи зможе «Дніпро» оговтатися від цієї невдачі і вже в четвер у зовсім іншому вигляді підійти до відповідальної виїзної зустрічі з «Фулхемом» у Лізі Європи.

Прорвало

П’ять турів поспіль не могли відзначитись голом футболісти «Оболоні». У неділю «пивоварам» це нарешті вдалося, причому забили вони тричі, і не комусь там, а «Металісту». Можливо, додатковим стимулом для підопічних Сергія Ковальця стала інформація про 100 літрів пива, обіцяних керівництвом пивзаводу авторові першого м’яча команди в поточному сезоні. Уже в дебюті п’ять ящиків хмільного напою записав на себе Ігор Пластун, реалізувавши пенальті за гру Папи Гуйє рукою у штрафному майданчику.

Цікавих подій у цьому поєдинку вистачало й надалі. Тут і голева «перестрілка» в обидва боки, і незарахований гол у ворота Віталія Реви від того ж Гуйє, коли офсайду швидше не було, ніж він був, і відверто вигаданий пенальті у бік господарів після падіння Тайсона, і «сейв» Реви після виконання 11–метрового Марком Девичем, і автогол того ж Пластуна, і вилучення за грубість Клейтона Шав’єра.

Загалом, «Оболонь» була близька до перемоги, а відстояли нічию, показавши себе командою, яку рано заздалегідь відправляти у першу лігу. Надалі календар у підопічних Ковальця буде не такий складний, ніж на старті першості, тому можна очікувати нових очкових здобутків. Що ж до призового пива, то Пластун пообіцяв поділися з усіма партнерами.

Стабільність від бразильця

Продовжує приємно дивувати луцька «Волинь» і її нападник Майкон насамперед, який забив уже сьомий м’яч у шести проведених іграх. Відтак бразилець і надалі очолює перегони бомбардирів. Але в грі проти «Олександрії» головним героєм став не він, а македонський захисник лучан Ванче Шиков, що відзначився дублем. Друга поспіль перемога винесла волинян у верхню частину турнірної таблиці.

А Віталій Кварцяний після успіху... знову рвав і метав — у першу чергу, обурюючись 11–метровим, призначеним у ворота його команди. «Де його такого відкопали?» — такими словами Кварц виказував своє ставлення до дій арбітра Олександра Іванова. Можливо, в тому моменті судді завадила розгледіти дії захисту «Волині» темрява: на останніх хвилинах гри в Луцьку частково вимкнулось освітлення стадіону «Авангард».

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 6–й тур

«Кривбас» — «Ворскла» — 0:0

7 500 глядачів

«Арсенал» — «Динамо» — 0:2

Голи: Шевченко, 37 (пен.); Ідейє, 39

Вилучення: Гармаш, 23 («Д»)

6 300 глядачів

«Карпати» — «Зоря» — 2:1

Голи: Лукас, 40, 42 — Ощипко, 38 (у свої ворота)

Вилучення: Мілько, 39 («З»)

Нереалізоване пенальті: Ткачук, 2 («К»)

6 000 глядачів

«Дніпро» — «Шахтар» — 1:3

Голи: Калінич, 81 — Адріано, 6; Жадсон, 45+1; Фернандіньйо, 59

Вилучення: Калінич, 83 («Д»)

31 003 глядачів

«Оболонь» — «Металіст» — 3:3

Голи: Пластун, 10 (пен.); Мандзюк, 58; Котенко, 67 — Крістальдо, 29; Шав’єр, 34; Пластун, 77 (у свої ворота)

Вилучення: Шавє’р, 90+4

Нереалізоване пенальті: Девич, 72 («М»)

4 500 глядачів

«Волинь» — «Олександрія» — 3:1

Голи: Шиков, 6, 55; Майкон, 21 — Таргамадзе, 58 (пен.)

4 200 глядачів

«Іллічівець» — «Чорноморець» — 1:1

Гол: Ярошенко, 67 (пен.) — Полянський, 85 (у свої ворота)

Вилучення: Яворський, 64 («І»)

8 500 глядачів

«Металург» (Д) — «Таврія» — грали вчора ввечері.

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 6 5 1 0 14–3 16

2. «Динамо» 6 4 2 0 12–2 14

3. «Металіст» 6 3 3 0 12–7 12

4. «Ворскла» 6 3 1 2 7–5 10

5. «Волинь» 6 3 1 2 9–19 10

6. «Кривбас» 6 3 1 2 5–5 10

7. «Арсенал» 6 2 3 1 9–6 9

8. «Дніпро» 6 2 2 2 11–9 8

9. «Таврія» 5 1 4 0 5–3 7

10. «Зоря» 6 2 1 3 7–8 7

11. «Іллічівець» 6 1 2 3 4–9 5

12. «Металург» (Д) 5 1 1 3 3–7 4

13. «Карпати» 6 1 1 4 4–9 4

14. «Олександрія» 6 1 1 4 4–10 4

15. «Чорноморець» 6 0 3 3 3–8 3

16. «Оболонь» 6 0 3 3 3–12 3

Бомбардири: Майкон («Волинь») — 7, Ідейє («Динамо»), Шав’єр («Металіст») — 5, Антонов («Дніпро») — 4.

* * *

Перша ліга. 5–й тур. «Геліос» — «Титан» — 2:1 (Хромих, 45+1; Кандауров, 90+2 — Субочев, 2), «Динамо–2» — «Миколаїв» — 1:0 (Коваль, 22), «Севастополь» — «Енергетик» — 2:1 (Гвініанідзе, 45+1; Крамар, 82 — Микуш, 48; вилучення: Підвірний, 65 («Е»)), «Нива» (В) — «Говерла–Закарпаття» — 0:1 (Єлисеєв, 35), «Буковина» — «Олімпік» — 1:0 (Гунчак, 58; вилучення: Матяж, 78 («О»)), «Одеса» — «Арсенал» (БЦ) — 1:0 (Полтавець, 76 (пен.)), «Металург» (З) — «Нафтовик» — 2:1 (Жуніор, 31 (пен.), 39 (пен.) — Карноза, 33 (пен.)), «Кримтеплиця» — «Сталь» — 4:1 (Малиш, 19, 67 (пен.); Єсип, 30; Свинцицький, 63 — Візавер, 35 (у свої ворота)), «Львів» — «Зірка» — 1:0 (Косар, 81).

Лідери: «Металург» (З), «Говерла–Закарпаття» — 15, «Нафтовик», «Арсенал» (БЦ), «Севастополь» — 12, «Кримтеплиця» — 10.

Бомбардири: Матяж («Олімпік»), Полтавець («Одеса») — 4.