Волан на тлі волань

11.08.2011
Волан на тлі волань

Під дахом спорткомплексу «Уемблі» в Лондоні вирують лише бадмінтонні пристрасті. (Фото з сайту daylife.com.)

Схоже, найпотужніша за останні п’ять років магнітна буря, котра вдарила по Землі минулими вихідними, на окремих людей справила аж надто потужний вплив. Вочевидь надлишок енергії вплинув на молоді та незміцнілі голови англійських тінейджерів, які впродовж останніх чотирьох днів громили Лондон. Оскаженіла молодь палила автобуси, будинки, трощила вітрини магазинів, які згодом ще й грабувала. Через такий форс–мажор місцева федерація футболу скасувала товариський поєдинок на «Уемблі» між збірними Англії та Голландії та перенесла кілька поєдинків Кубка англійської ліги. «Це якесь безглуздя. Навіщо таке робити зі своєю країною, рідним містом? Це ганьбить нашу державу. Будь ласка, зупиніться», — такою була реакція лідера футбольного клубу «Манчестер юнайтед» Уейна Руні на безлади, що охопили країну.

Неадекватна поведінка маргінальної частини англійського суспільства позначилася і на старті чемпіонату світу з бадмінтону. Учасники змагань живуть на території стадіону «Уемблі» під посиленим контролем поліції, яка запровадила велику кількість обмежень задля підтримання безпеки. За таких умов глядачів на трибунах обмаль.

У понеділок на арені критого спорткомплексу, розташованого поруч з «Уемблі», бадмінтоністи з 50 країн почали боротьбу за першість у п’яти дисциплінах — одиночні та парні змагання у чоловіків та жінок, а також «мікст». Українці були заявлені в усіх «номінаціях». Проте вже після першого змагального дня наші представники залишилися лише в двох категоріях.

Так, Валерій Атращенков уже на старті програв німцеві Марку Цвіблеру (14–й номер посіву) у двох партіях — 21:19, 21:10. Поразкою завершили дебютний поєдинок у парному турнірі Віталій Конов та Дмитро Завадський — вони не встояли під натиском ірландського дуету Магі/Стівенсон — 21:19, 21:15. Нещасливою стала арена майбутніх олімпійських баталій і для двох жіночих дуетів з України. Ганна Кобцева та Олена Прус поступилися малайзійкам Ерн/Лін — 21:14, 22:20, а Марія Улітіна з Наталею Войцевич зачохлила ракетки після напруженого трираундового протистояння з німкенями Голішевськи/Нелте — 15:21, 21:9, 21:10. Без своїх представників залишилася Україна й в одиночному жіночому розряді. Дніпропетровка Лариса Грига здалася Мінгтьян Фу з Сінгапуру — двічі по 21:10.

Учора по обіді на «мундіалі» мали початися матчі 1/16 фіналу. Дмитра Завадського, який у першому колі за 32 хвилини здолав чеха Петра Коукала (21:5, 21:8), чекав поєдинок із 13–ю ракетою турніру Симоном Сантосо з Індонезії. А наша змішана пара — Атращенко/Прус, котрі попередньо здолали південноафриканський дует Джеймс/Едвардс — 21:18, 21:14, готувалися до протистояння з данським тандемом Фішер–Нільсен/Педерсен.

Проте через нову серію безладів продовження турніру опинилося під загрозою зриву. Організатори разом із керівниками команд учора на нараді вирішували долю світової першості: як проводити змагання далі і чи проводити їх узагалі...