Земля у тоннах

10.08.2011

Землю на Харківщині віднедавна можна придбати не лише у сотках та гектарах, а ще й на вагу. Підприємливі ділки спеціальними вантажниками знімають родючий шар ґрунту до півтора метра і КамАЗами вивозять на продаж. На думку екологів, якщо цей відвертий грабіж не зупинять правоохоронці, то про знамениті харківські чорноземи можна невдовзі буде прочитати хіба що в підручниках iз природознавства.

Уперше мисливці за родючою землею потрапили на очі місцевим жителям ще минулого року. «Ми проїхали полем і побачили справжні «місячні» пейзажі — ями, горби, хаотично вибраний ґрунт, — поділився спогадами з журналістами житель селища Пісочин Павло Нетеса. — Саме такі картини залишаються після вивезення чорнозему. Одразу ж ми звернулися до правоохоронних та екологічних органів, сільради, Держкомзему, преси». Турбував пісочинців і той факт, що вантажівки, які приїздили за накопаною землею, привозили з собою побутове і будівельне сміття. Тобто наритий ґрунт забирали, висипаючи в утворені ями тверді побутові відходи.

Представники компетентних органів не забарилися. Вони оглянули понівечену територію і навіть оцінили завдані збитки в 43 тисячі гривень, але сплатити їх нікому. За словами Павла Нетеси, на його адресу надійшов лист від міліції з повідомленням про те, що на місце злочину виїжджали оперативники, проте нікого там не побачили і не знайшли. А тим часом невідомі землекопи взялися красти чорнозем поблизу аеродрому «Коротич», а згодом і в селищі Рай–Оленівка. Місцеві жителі теж вдарили на сполох і звернулися з проханням покарати крадіїв не лише до харківських правоохоронців та чиновників, а й до Генеральної прокуратури і Міністерства екології. Одного разу вдалося застати зловмисників навіть на гарячому. Правоохоронці, що приїхали після дзвінка очевидців, затримали водія вантажника, проте й понині нікого не покарано. Водночас погрози на свою адресу отримують місцеві жителі, які намагаються бодай якось захистити свою землю від грабежу.

Б’ють на сполох і екологи. «Це страшне лихо, — каже представник громадської організації «Зелений фронт» Олег Перегон. — За даними науковців, 7 міліметрів гумусу відкладається у ґрунті протягом 7 років. І якщо виймається ґрунтовий шар чорнозему на глибині хоча б півтора метра, то навіть через тисячу років те, що вже накопичилося, відновитися не зможе».