Дуже вигідна пожежа

10.08.2011

Вісім годин пожежники не могли приборкати полум’я в старовинній будівлі, відомій як «Будинок Суворова», через небезпеку ураження електричним струмом. Епіцентр пожежі знаходився в офісному приміщенні на другому поверсі. Вогонь швидко зруйнував перегородки та перекинувся на дах, який майже повністю вигорів. Як розповів «УМ» перший заступник начальника обласного управління МНС у Херсонській області Вадим Шулюк, будинок довго не вдавалося знеструмити: хоча фахівці Херсонських міських електромереж відімкнули його від централізованого електропостачання, виявилося, що офісні приміщення живляться від резервного джерела. «Коли під’їхали пожежники, з’ясувалося, що шляхи евакуації захаращені й закриті, — розповів «УМ» Вадим Шулюк. — Це стало додатковою причиною того, що вогонь вирував так довго».

Нині на вигорілому об’єкті працює лабораторія МНС, яка повинна встановити причини займання «Будинку Суворова». Існує дві версії події: замикання проводки і навмисний підпал. Зазначимо, що практика підпалу старих будівель у Херсоні вже давно перетворилася на некерований процес. Тільки за останні півроку в місті вигоріло більше 20 будівель, які становлять історичну цінність. Пізніше землю, де стояли підпалені будинки, скуповують за безцінь, щоб зве­сти новобудови для подальшого комерційного перепродажу.

 

ДОВІДКА «УМ»

«Будинок Суворова» — один iз найвідоміших «іменних» будинків у Херсоні. Побудований понад 200 років тому. 1786 року за вказівкою графа Потьомкіна особняк викупили в такого собі прем’єр–майора Гаріна і в ньому протягом тривалого часу мешкав Олександр Суворов з оточенням. Пізніше будівлю перепланували, і в нiй розміщувалися цивільні. Останні п’ятнадцять років «Будинок Суворова» служив офісним центром для різних бізнес–структур міста.