Ігор Дерновський: Не збираємося бути «дівчатами для биття»

10.08.2011
Ігор Дерновський: Не збираємося бути «дівчатами для биття»

Ігор Дерновський у компанії Лесі Цуренко та Ольги Савчук після сенсаційної перемоги над австралійками в Кубку Федерації. (Фото з сайту Daylife.com.)

На тлі останніх індивідуальних успіхів українських тенісистів–чоловіків особисті доробки наших дівчат виглядають доволі скромно. Зараз у першій сотні рейтингу WTA українка лише одна: Катерина Бондаренко — 67–ма. Однак натомість українки цього року відзначилися гучною перемогою в команді. Незважаючи на те, що склад збірної був ослаблений травмами лідерок, жіноча збірна повернула собі втрачене місце в когорті найсильніших Кубка Федерації. Із творцем перемоги — новим капітаном команди Ігорем Дерновським — поспілкувався кореспондент «УМ».

 

— Ігоре Георгійовичу, з огляду на відсутність травмованих лідерів, повернення жіночої збірної України до Світової групи виглядало досить несподіваним. У чому причина такого успішного «камбеку»?

— Кубок Федерації дуже відрізняється від інших змагань. Це командний турнір. Здолати Австралію в раунді «плей–оф» нам допоміг сильний колективний дух. Навіть капітан австралійської збірної визнав, що Україна перемогла за рахунок згуртованості та самопожертви.

— Коли вас запрошували на «капітанську» роботу, яке завдання ставило перед вами керівництво Федерації тенісу України?

— Завдань ніхто не озвучував. Природно, що для всіх важливо перемагати. Інакше навіщо робити кадрові перестановки?

— У лютому 2012 року вашим підопічним належить зіграти матч з італійками — переможницями Кубка Федерації–2010. Чого можна чекати від наших дівчат у наступному розіграші?

— Із жеребкуванням нам завжди не щастить — постійно випадають найсильніші опонентки. Скажімо, шведки, з якими ми грали в ІІ Світовій групі, мали найвищий рейтинг серед можливих суперниць. Тепер — італійки, котрі залишаються у світі командою «номер один». Проте опускати руки ми не збираємося. Коли ми їхали до Австралії, мене запитували: «Чому ви не берете молодих дівчат? Результат же зрозумілий, тому варто перевірити найближчий резерв». А ми — виграли.

Тож скажу так: хлопчиками, чи то пак дівчатками, для биття в матчі з італійками ми не будемо.

— Яким вам бачиться склад збірної України на наступний сезон?

— Без сумніву, у збірній будуть всі ті дівчата, які допомогли Україні повернутися до вісімки найсильніших команд. Було б несправедливо проігнорувати тих виконавиць, що «убивалися» на корті в матчі проти Австралії. До того ж планую запросити кількох молодих тенісисток, імена яких назву трохи пізніше. До лютого наступного року ми проведемо два збори, де й визначимося зі складом.

— Ви нічого не сказали про сестер Бондаренко — двох перших номерів національного рейтингу. Яка їх доля у збірній?

— Олена й Катерина — члени національної команди. У матчі з австралійками вони не грали. Не тому що не хотіли, а були відсутні через травми. Спочатку одна сестра перенесла операцію, потім — друга. Звісно, ми розраховуємо на їхню допомогу.

— Де наша команда проводитиме домашні матчі Кубка Федерації? Раніше це був Харків, але після того як місцевий меценат Юрій Сапронов перестав активно фінансувати жіночу збірну, думається, резиденція переїде в інше місце...

— Усе залежатиме від того, в яку пору року нам випаде приймати суперниць в Україні. Якщо це буде літо, то дуже хотілося б зіграти в тенісному комплексі «Кампа» — це в Бучі під Києвом. Там є всі умови для проведення матчів високого рівня — і центральний корт, і готель. Водночас питання зимових матчів значно складніше. Наразі воно не вирішене.