«Ще не вмерла» — зубрить Едмар

10.08.2011
«Ще не вмерла» — зубрить Едмар

Після двомісячної перерви національна футбольна збірна знову виходить на перший план. Сьогодні на харківському стадіоні «Металіст» головна команда України проведе черговий товариський матч на шляху до Євро–2012 — зі шведами. Напередодні в Кончі–Заспі керманич українців Олег Блохін за традицією розповів пресі про не надто втішний стан справ. Мовляв, «грати нікому», і, може, хоча б «закордон нам допоможе» — кадрами для збірної.

 

Блохіну бракує українців

Почалося все з кадрового питання. З’ясувалося, що через травми не допоможуть команді Гусєв, Ярмоленко й Ракицький, ще раніше вибули Шовковський і Русол. Тож у розпорядженні тренерського штабу було всього 17 виконавців. А далі Олег Володимирович завів стару пісню, що у збірної немає поповнення молодими кадрами, і «скоро будемо запрошувати гравців першої ліги».

Цікаво, що на брак нових виконавців фахівець скаржився і в 2006–му році під час своєї першої каденції на чолі «синьо–жовтих». Тепер — увійшов у ту саму річку. Саме цим він пояснює виклик до збірної України натуралізованих бразильця Едмара й серба Девича, а також готовність залучити під синьо–жовтий прапор сенегальця Гуйє. При цьому, каже Олег Володимирович, він не викликатиме гравців, які не палають бажанням виступати у футболці з тризубом на грудях.

Разом із медійниками Блохін перебирав призвіща футболістів, яких можна запросити на перегляд. Але тих, хто відповів би його вимогам, тренер поки що не бачить. Нагадаємо, з новачків у збірній тренуються харків’янин Едмар та дніпропетровець Антонов.

Торкнувся наставник і теми браку ігрового часу українців у провідних клубах. «Я не втручаюся у клубні справи, але як мені в цій круговерті вибирати кандидатів до збірної? То Шевчук грає, то Гай, Іщенко чи Кучер (у «Шахтарі»). Не влаштовує мене й те, що Мілевський сидить у запасі «Динамо». Якщо так і далі триватиме, то не будемо його викликати. Шевченко? Якщо потягне, то буде грати, а як ні — то вибачайте, я теж колись закінчував кар’єру», — розвивав тему фахівець.

«Я вважаю, що збірна — це престиж держави, вершина піраміди національного футболу. До неї треба відповідно ставитися. Так, молодих варто підтримувати, але за красиві очі ми нікого кликати не будемо, треба працювати над собою й підвищувати майстерність», — підсумував тренер.

Новачки й «старики»

У матчі проти шведів тренери переглянуть як старі кадри — Калиниченка й Вороніна, з якими Блохін пройшов «мундіаль»–2006, так і, очевидно, випробують у справі новачків.

31–річний півзахисник «Металіста» Едмар заявив, що в таборі національної команди почувається нормально. «Виклик до збірної став для мене несподіваним, але особливого хвилювання я не відчуваю. Україна — не чужа мені країна, сподіваюся, що у формі збірної почуватимуся так само комфортно, як і в клубній, до того ж у них однакові кольори», — знайшов привід пожартувати Едмар Галовський Де Ласерда. Бразилець, одружений з українкою, мешкає в Україні з 2004 року і за цей час встиг уже й прізвище змінити на наш манер. На базі в Кончі–Заспі Едмар живе в одному номері з одноклубником Марком Девичем — цього серба натуралізували раніше, він уже й забивав за збірну. За словами хавбека, вечорами вони з Едмаром вчать гімн України.

А от 25–річний Олексій Антонов уже знає державну пісню, але не співає, бо немає слуху. «Я розумію, що виклики до національної команди надходять не щодня, тож буду старатися, аби цей не став останнім, віддаватимуся грі на всі сто відсотків», — сказав нападник «Дніпра».

Чи вийдуть новачки на поле в стартовому складі, дізнаємося сьогодні ввечері. Трансляцію з 21:00 вестиме телеканал «Інтер».