Скільки коштує свисток

04.08.2011

Жити стане краще, жити стане веселіше. Цю приказку середини минулого століття зараз можуть повторювати українські футбольні арбітри, адже в них є не лише суворий, а й дбайливий господар, який дбає про піднесення авторитету українських суддів і водночас забезпечує їм високий рівень доходів.

П’єрлуїджі Колліна, «виписаний» ФФУ з Італії для керування роботою суддівського корпусу, одразу активно включився в роботу на новому місці. Нині спливає рік його перебування в Україні, і цей термін можна занести іноземному фахівцеві в актив — хоча б через те, що поменшало скандалів і розмов про корупцію. А насамперед якраз для боротьби із цими нехорошими проявами везли до нас італійця. Жартують, що сама поява у VIP–ложі шанованого голомозого Фантомаса є неабияким стимулом до безпомилкового суддівства.

У контексті подальшої боротьби з корупцією вбачається ініціатива Колліни, нещодавно озвучена ним на виконкомі ФФУ. Італієць запропонував Федерації та керівництву прем’єр–ліги суттєво збільшити зарплату арбітрам. Вони, мовляв, зараз більше тренуються, менше уваги приділяють своїм основним місцям роботи. «Якщо ж вимагати від них більшого, то й платити треба щедріше», — заявив Колліна.

Що ж криється за цією «більшою щедрістю»? Дотепер бригада арбітрів отримувала за відпрацьований матч прем’єр–ліги 62 тис. грн. Італієць же пропонує підняти гонорар до 96 тисяч. Ця чимала за українськими мірками сума йде не одній людині, а ділиться на всіх членів бригади, а також делегата ФФУ та інспектора. Водночас витрати на їхнє проживання та харчування забезпечує клуб–господар, доїзд до місця проведення матчу так само оплачується з кишені клубів — усі ці пункти закріплені в регламенті ПЛ.

Зараз місячний приробіток судді прем’єр–ліги, який за сприятливих умов може відпрацювати на двох–трьох матчах чемпіонату або молодіжної першості, становить приблизно 20—30 тис. грн. Із підвищенням гонорарів «за Колліною» дохід стане майже на третину вищим.

Для порівняння: на сайті Російського футбольного союзу чітко вказано, що за один матч тамтешньої ПЛ їхній арбітр отримує 90 тис. руб. (близько 25 тис. грн.), помічники — удвічі менше. У Шотландії судді вимагають підняти їм оплату за матч до 1 тисячі фунтів. Англійські провідні рефері, які мають статус професіоналів, на рік отримують 33 тисячі фунтів та додаткову оплату за кожен проведений матч.

Вітчизняних арбітрів із їхніми розкішними іномарками й так не віднесеш до числа бідняків. Але логіка пропозиції підвищити їм оплату зрозуміла: отримуючи за свою працю чималі гроші, людина буде зацікавлена не втратити роботу внаслідок помилки, упередженості або інших факторів.

Хоча, запитає пересічний українець, чому поліпшена шкала оплати має діяти щодо футбольних рефері, збільшуючи різницю в оплаті праці між ними і, не діє, скажімо, для трудяг на виробництві?..

У комітеті арбітрів Федерації футболу «УМ» повідомили, що офіційного вирішення питання з гонорарами там очікують уже на найближчих засіданнях виконкому ФФУ. Чи спрацює новий інструмент, стане зрозуміло згодом. Утім важливо, крім поліпшення матеріального становища суддів, ще серйозно попрацювати над загальним рівнем їх професіоналізму. Адже тренери все ще досить часто нарікають на суддів, і на міжнародній арені запит на наших арбітрів не зростає — помітні міжнародні матчі проходять без участі українців ледь не з часів івано–франківця Мирослава Ступара, який спричинив суддівський скандал на чемпіонаті світу 1982 року.

А своєрідним підтвердженням правильності рішення запросити Колліну до України може свідчити схожий крок Російського футбольного союзу. Наприкінці червня наші сусіди закликали на посаду директора департаменту суддівства й інспекції РФС італійця Роберто Розетті — свого часу не менш знаного арбітра, ніж його голомозий колега. Завдання перед ним теж поставили непросте — зробити тамтешніх суддів найкращими в світі.