«Темна» сила поки не рятує

02.08.2011

В останній день літа в Литві стартує чемпіонат Європи серед чоловічих збірних. Українська команда, нагадаємо, потрапила на Євробаскет лише за рахунок дещо несподіваного збільшення числа учасників фінальної частини аж до 24. Національна федерація надсерйозно поставилася до майбутнього турніру й попросила підготувати збірну відомого американського фахівця Майка Фрателло. Той створив численний тренерський штаб із восьми чоловіків, в якому лише один українець — Денис Журавльов.

 

Попередня підготовка

Липень «синьо–жовті» провели на зборах у Южному й литовській Клайпеді, а завершили місяць домашнім турніром у столичному Палаці спорту. Щоправда, суперники для господарів підібралися невисокого рівня. Збірні Білорусі й Естонії перебувають у другорядному дивізіоні В європейського баскетболу, а йорданці, попри титул бронзових призерів чемпіонату Азії, зазвичай лише постачають очки суперникам. Утім, імовірно, для цього етапу підготовки українцям саме такі опоненти й були потрібні.

Великого ажіотажу Кубок «Аеросвіту» у Києві не викликав — на матчах нашої збірної арена не заповнювалася й на половину, а на зустрічах інших команд на трибунах сиділи лише кілька десятків фанатів гри.

Починаючи працювати з українською командою, Фрателло просив президента ФБУ Олександра Волкова натуралізувати бодай одного американця — принаймні на позицію розігруючого. Найпростіше вийшло домовитися з темношкірим плеймейкером «Дніпра» Стівеном Бурттом, якому завершують процес оформлення паспорта громадянина України. Принаймні Волков сказав, що в наступних товариських іграх у Туреччині 27–річний Буртт уже матиме цей документ.

Поки що ж він демонстрував свої снайперські здібності перед столичною публікою. Проявив себе непогано, як, власне, зазвичай у складі дніпропетровців, але чимось видатним не відзначився. Фрателло ж багато експериментував зі складом і комбінаціями, придивляючись в ігрових ситуаціях до своїх підопічних. Адже незабаром йому доведеться відсіяти кількох «зайвих».

Показав себе наставник не тільки з професійного боку. У п’ятницю тренер залишив поза заявкою Олега Салтовця. Згодом, дізнавшись, що в форварда «Донецька» народилася донька, Майк вибачився, що не дав йому зіграти в такий важливий день. У суботу Олег забирав дружину з пологового будинку, а в неділю таки вийшов на майданчик.

Перевірка грою

Поки що гра збірної України виглядає явно «сирою», в діях баскетболістів забагато браку, але, зрозуміло, щедрий матеріал для роздумів тренерський штаб отримав. Скажімо, по ходу поєдинків з естонцями й білорусами наші мали помітну перевагу в рахунку — в 12 і 16 очок відповідно. І якщо з балтійцями «синьо–жовтим» вдалося втримати перемогу наприкінці гри, то з «сябрами» такий фокус не пройшов.

Поки що далекі від найкращої форми наші «іспанці» Ліщук і Гладир, трохи краще виглядає «італієць» Печеров; не виблискує представник НБА Кирило Фесенко — найбільше він запам’ятався зламаним кошиком. А от справжнім лідером уже зараз, схоже, готовий стати центровий «Донецька» 23–річний В’ячеслав Кравцов.

«Я радий, що зумів задіяти всіх виконавців. Ми мали перемагати тричі, але, сподіваюся, друга половина гри з Білоруссю стане для нас гарним уроком. Зі складом визначимося після товариських матчів у Туреччині, де подивимося, які комбінації спрацьовують добре, які — не дуже. Я поговорю з Олександром Волковим, і ми вирішимо, чи будемо робити зміни у складі», — підсумував виступ на турнірі Фрателло.

Перевірити свої сили наступного разу наші зможуть наприкінці цього тижня в контрольних зустрічах із білорусами.

 

ТАБЛО

Кубок «Аеросвіту» (Київ, 29—31 липня)

1–й тур. Україна — Естонія — 93:89 (25:25, 22:18, 26:20, 20:26; Буртт, Забірченко (по 14), Кравцов (12), Ліщук (11)), Білорусь — Йорданія — 106:70.

2–й тур. Україна — Білорусь — 78:82 (20:12, 17:19, 23:22, 18:29; Печеров (16), Буртт (13), Гладир (11)), Естонія — Йорданія — 99:59.

3–й тур. Україна — Йорданія — 104:75 (27:9, 23:17, 27:19, 27:30; Гладир (15), Кравцов, Печеров, Кольченко (по 12)), Естонія — Білорусь — 72:70.

Підсумкове становище: Білорусь, Україна, Естонія — 5, Йорданія — 3.